Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Meer jongvolwassenen wonen nog steeds thuis: ‘Ook werkende eind twintigers’

De woningen liggen momenteel niet voor het oprapen. Om nog maar over de prijzen te zwijgen. Het CBS maakt vandaag bekend dat steeds meer jongeren, maar ook eind twintigers thuis blijven wonen.

Nederland kampt met een woonprobleem. Huurwoningen zijn schaars en prijzig en kopen is voor veel Nederlanders geen optie. Laat staan voor de jongere generatie.

Onderzoek CBS naar jongeren thuis wonen

Het CBS nam het aantal ‘thuiswoners’ tussen de 18 en 30 jaar oud onder de loep. Het aantal jonge vrouwen dat nog thuis woont, steeg in de afgelopen twintig jaar van 31 naar 40 procent. En het aantal jonge mannen die bij hun ouders blijven, steeg van 47 naar 51 procent.

Ook het aantal twintigers dat thuis blijft wonen, neemt toe. De oudere twintigers die nog niet zelfstandig wonen, zijn steeds vaker mensen die werken in plaats van studeren.

Thuiswonende studenten

Na 2015 nam het aantal thuiswonenden voornamelijk toe. En dat valt te verklaren. Het leenstelsel werd namelijk ingevoerd, waardoor studenten geen basisbeurs meer kregen. Vooral hbo- en wo-studenten kiezen er sindsdien voor om niet meer op kamers te gaan. Qua studentensteden blijken woningen in Wageningen en Enschede nog betaalbaar te zijn. Utrecht, Rotterdam en Amsterdam behoren tot de duurste studentensteden.

In Groningen wonen procentueel gezien de minste thuisblijvers van 20 tot 25 jaar oud. De studentenstad wordt gevolgd door Wageningen, Delft en Maastricht. De meeste thuisblijvers tussen de 25 en 30 jaar oud treft men in Oost-Nederland en Bloemendaal.

Economen over woonprobleem

Het woonprobleem is inmiddels uitgegroeid tot een heuse wooncrisis. Hoewel de politiek met korte termijnplannen de boel probeert te temperen, trokken eerder verschillende economen aan de bel. Volgens hen moeten er grondige structurele hervormingen plaatsvinden. Iets waar al twintig jaar voor gepleit wordt. Zij opperden onder meer dat er belasting op eigen woningen en grond te heffen, starters geen extra leningen te geven en zuinig te zijn met overheidsgeld voor nieuwbouw. Ook moet het vooral beleggers, projectontwikkelaars en speculanten niet al te makkelijk gemaakt worden.

Met deze truc verlaag je de huur van je huis tot honderden euro’s

Huur middensegment gaat omhoog, juist om huur te verlagen – hoe zit dat?

Vanaf dit salaris krijg je huurtoeslag in 2024 en zoveel stijgt de huur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties