Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 7 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Wilders: ‘Ik hoop dat Omtzigt toch met PVV in coalitie wil’

De partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract, is niet alleen populair onder kiezers (volgens de peilingen), maar ook bij andere partijen. PVV-leider Geert Wilders heeft bijvoorbeeld aangegeven dat hij hoopt dat Omtzigt alsnog met hem in een coalitie wil.

De NSC-leider gaf eerder echter aan dat hij de PVV niet als beoogde coalitiepartner ziet en sloot de partij zelfs uit. Hij wil alleen regeren met ‘partijen die de rechtsstaat heel houden’, zei hij daarover.

Of Omtzigt trouwens premier wil worden, houdt hij nog voor zich.

‘Kiezers NSC open voor samenwerking met PVV’

In gesprek met RTL Nieuws wijst Wilders op onderzoek van EenVandaag waaruit blijkt dat kiezers van Omtzigts partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) openstaan voor een samenwerking met de PVV.

„Zijn eigen kiezer zal hem hopelijk overtuigen”, zegt de PVV-leider, die daar bovendien zelf ook zijn best voor wil doen. Zonder de PVV wordt het volgens de partijleider moeilijk om de asielinstroom in te dammen. In het programma van NSC staat dat de partij de jaarlijkse bevolkingsgroei door alle vormen van migratie – waarvan asiel er één is – wil inperken tot maximaal 50.000.

Het alternatief voor regeren met zijn partij is volgens Wilders een coalitie met Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. „Dat wil denk ik niemand in centrum-rechts Nederland.”

Wilders wil premier worden

Als zijn partij de grootste wordt, wil Wilders zelf premier worden. Anders is de politicus van plan om in de Tweede Kamer te blijven als zijn partij mee gaat regeren. Iemand anders van de PVV zou dan vicepremier moeten worden, zegt de partijleider. De Peilingwijzer, een gemiddelde van peilingen, zet de PVV momenteel op een vierde plaats, na VVD, NSC en PvdA-GroenLinks.

Omtzigt heeft herhaaldelijk laten weten dat hij het idee van een minderheidskabinet interessant vindt. Hij vindt het een voordeel dat de rol van de Tweede Kamer belangrijker wordt als het kabinet steeds op zoek moet naar partijen die kabinetsplannen willen steunen. Wilders loopt hier niet warm voor, al sluit hij een minderheidskabinet ook niet helemaal uit. „Als je gedoogt moet je ook oppositie voeren”, is het bezwaar van Wilders, die eerder gedoogpartner was van het eerste kabinet van Mark Rutte.

Als hij onderdeel wordt van een regering zegt Wilders bereid te zijn om zijn soms felle toon richting andere politici te matigen. „Ik knok nu voor de verkiezingen voor mijn eigen verkiezingsprogramma, maar dat is wel een andere rol”, zegt de voorman van PVV over regeren.

Ook BBB heeft oren naar samenwerking Omtzigt

Caroline van der Plas van de BBB heeft onlangs aangegeven ook wel oren te hebben naar een samenwerking met NSC. Zij gaat er sowieso vanuit dat haar partij in het kabinet komt: „Ik ga er natuurlijk in. Het lijkt mij heel raar als we daar niet voor worden gevraagd.”

Mocht het inderdaad gebeuren dat haar partij gaat regeren, dat bestaat zo’n coalitie als het aan haar ligt uit, naast de BBB, NSC, VVD en SGP. Dat zei Van der Plas in een interview met het Nederlands Dagblad.

De Spaarrekening van Levi (22): ‘Ik denk: ga eens werken voor je centen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties