Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 30 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Amper een noodpakket voor ramp in Nederland te vinden, maar wat hoort daar eigenlijk in?

Als zich in ons land nu een ramp zou voltrekken, dan is er een amper een noodpakket in onze huizen te vinden. Weinig Nederlanders hebben namelijk zo’n compleet noodpakket tot hun beschikking. Voor mensen die het overwegen: wat moet je dan eigenlijk inslaan?

Dat weinig mensen zo’n pakket hebben, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis en werd vandaag bekendgemaakt. Zo’n 76 procent van de ondervraagden is niet goed voorbereid op een ramp. Dit is zorgelijk, vindt het Rode Kruis, „want een noodpakket kan van cruciaal belang zijn bij bijvoorbeeld extreem weer of een grote stroomstoring”.

Wat je bij een ramp meteen moet doen, daar schreef Metro overigens eerder al over.

Nooit gedacht aan een noodpakket voor een ramp

Meer dan de helft van de mensen die geen noodpakket hebben, geeft in het onderzoek aan nooit te hebben nagedacht over een noodpakket. 29 procent weet niet wat er in zo’n pakket moet. „Toch is het belangrijk goed voorbereid te zijn”, stelt het Rode Kruis vandaag in een bericht. „Kijk alleen al naar afgelopen zomer: toen zagen we flink wat natuurrampen in Europa.”

In Nederland zien we steeds vaker extreem weer, zoals een harde storm en veel regen of juist dagen van droogte en hitte. Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een gebied dat kan overstromen, denk bijvoorbeeld aan de overstromingen in Limburg in de zomer van 2021. Toen ontaardde noodweer in een ramp.

Ontbijttassen uitgedeeld

Om aandacht te vragen voor het noodpakket, deelt het Rode Kruis 800 pakketten uit aan gezinnen die op dit moment al ondersteund worden door het Rode Kruis door middel van de ontbijttas.

Ruim duizend mensen deden mee aan het onderzoek naar het noodpakket. Van hen gaf een groot deel aan wél losse items in huis te hebben, zoals waxinelichtjes (83 procent), een zaklamp (81 procent) en een EHBO-set (71 procent). Iets meer dan een kwart geeft aan minimaal drie liter water per persoon per dag in huis te hebben, terwijl water een eerste levensbehoefte is. Het Rode Kruis raadt aan om een volledig noodpakket klaar te hebben liggen, omdat er tijdens een noodsituatie vaak weinig tijd is om deze samen te stellen.

ramp noodpakket rode kruis
Een noodpakket van het Rode Kruis. Foto: Rode Kruis

Dit zit er in een noodpakket

De noodpakketten die het Rode Kruis weggeeft, bevatten in ieder geval de volgende items:

  • EHBO-set
  • Reddingsdeken
  • Desinfecterende handgel
  • Zakmes met gereedschap
  • Touw (om spullen mee vast te zetten)
  • Radio met zaklamp
  • Fluitje
  • Kaarsen
  • Waterdichte lucifers

Daarnaast is het belangrijk om zelf nog een aantal items toe te voegen zoals drie liter water per persoon per dag, houdbaar eten en verzorgingsproducten zoals toiletpapier, zeep en tandpasta. Of spullen die in jouw situatie noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld medicijnen of babyvoeding. Denk ook aan kopieën van belangrijke documenten, zoals identiteitsbewijzen, verzekeringspassen en zorgpassen. Eventueel kun je dit aanvullen met reservesleutels van je huis en auto, een opvouwbare jerrycan om water in op te slaan, contant geld en een powerbank.

Meer informatie en tips zijn te vinden op de website van het Rode Kruis.

Enorm aantal speeltuinen dreigt te verdwijnen: dit is er aan de hand

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties