Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 25 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Emoties lopen hoog op bij rechtszaak Gijs van Dijk vs. Tinkebell na beschuldiging aanranding: ‘Ik wil rust’

Voormalig Kamerlid Gijs van Dijk eist dat Katinka Simonse, aka Tinkebell, een rectificatie plaatst voor de beschuldigingen aan zijn adres. De kunstenares zei onder andere dat de ex-PvdA’er een vrouw heeft aangerand. Hij probeert nu via de rechter een rectificatie af te dwingen, nadat hij eerder via een sommatiebrief de deksel op de neus kreeg. „Retour voor in je reet”, antwoordde Simonse daarop. Het is tekenend voor geruchtmakende zaak rondom Van Dijk. Vandaag stonden de twee kemphanen tegenover elkaar in de rechtbank.

Van Dijk stapte in februari 2022 op na meldingen van ongewenst gedrag. De PvdA liet onafhankelijk onderzoek doen en weerde hem uit de fractie, maar het partijbestuur moest later erkennen dat dit proces „op verschillende momenten” onzorgvuldig was verlopen. Er volgden excuses aan Van Dijk. Het rapport is nooit volledig openbaar geworden.

Simonse is een van de vrouwen die aan de bel heeft getrokken over de oud-PvdA’er. Zij had eerder een seksuele relatie met hem. Simonse zei in een programma van NPO Radio 1 dat Van Dijk een vrouw heeft aangerand door haar tegen haar zin hardhandig te knuffelen. „Cornelia Klaster is aangerand door Gijs van Dijk, daar steek ik mijn hand voor in het vuur”, zei de kunstenares op de radio. Ook heeft ze gespeculeerd over dat de oud-PvdA’er 350.000 euro en een nieuwe baan aangeboden zou hebben gekregen van de fractie.

De kwestie maakte veel los. Tim Hofman wijdde een BOOS-aflevering aan de zaak, Volgens het programma is er veel aan te merken op het handelen van de PvdA, die plotseling inbond. Het team ontdekte dat er eerder klachten over Van Dijk zijn binnengekomen en dat hij niet vies is van leugens. Een ander BNNVARA-gezicht, Fidan Ekiz, maakt ook een programma met de politicus. Zij kiest alleen een héél andere invalshoek: Ekiz ziet Van Dijk als mogelijk slachtoffer.

Rechtszaak Gijs van Dijk vs. Katinka Simons

Van Dijk en Simons troffen elkaar vandaag in de rechtbank, ieder geflankeerd door hun advocaten, waar de emoties hoog opliepen. „Ik wil graag rust, ik wil dat het overgaat”, zei een geëmotioneerde Van Dijk tijdens het kort geding in de rechtbank van Amsterdam. „Van Dijk krijgt al anderhalf jaar van alles over zich heen”, vat zijn advocaat de reden van het kort geding samen.

Van Simonse wordt geëist dat ze rectificeert op haar Twitter en via een podcast die ze zelf maakt. Ze mag dan wat de advocaat van Van Dijk betreft na het plaatsen van de rectificatie twee uur lang niet twitteren.

De advocaat van Simonse vindt dat er geen onrechtmatige uitlatingen zijn gedaan over Van Dijk en wijst er hierbij ook op dat de vraag of Van Dijk zich schuldig heeft gemaakt aan de eerder genoemde zaken niet op deze zitting voorligt. Een twee uur durend verbod op twitteren noemt haar advocaat daarnaast „buitenproportioneel.”

De rechter vroeg de op momenten bekvechtende partijen of ze er nog samen uit konden komen, want „wonderen zijn de wereld nog niet uit.” Toen de advocaat van Van Dijk de rechter meedeelde dat hij zijn sommatiebrief naar Simonse terugkreeg met de tekst „retour voor in je reet”, zag de rechter ook in dat dát lastig gaat worden. Op 8 juni volgt de uitspraak.

Rick Brandsteder openhartig over alcoholverslaving in Het Perfecte Plaatje: ‘Was van mezelf verwijderd geraakt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.