Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 25 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Rick Brandsteder openhartig over alcoholverslaving in Het Perfecte Plaatje: ‘Was van mezelf verwijderd geraakt’

Voor het oog van 950.000 kijkers deed Rick Brandsteder gisteravond in Het Perfecte Plaatje Op Reis voor het eerst een boekje open over zijn alcoholverslaving. „Ik ben van mezelf verwijderd geraakt”, blikt hij terug op zijn onstuimige verleden.

Eind november bevestigde het management van Brandsteder dat de Expeditie Robinson-presentator in een afkickkliniek zat. Hoewel zij de aard van de verslaving niet wilden vertellen, gonsden er al langere tijd geruchten dat Brandsteder zou worstelen met een alcoholverslaving. Zijn moeder bevestigde later dat de 39-jarige presentator inderdaad verslaafd is aan alcohol. In januari verliet de presentator de afkickkliniek. Saillant detail: die kliniek was in Zuid-Afrika, de locatie waar de kandidaten van Het Perfecte Plaatje Op Reis dit jaar uitvechten welke BN’er de beste fotograaf is.

Rick Brandsteder: ‘Heb me nooit scherpgesteld’

De fotografen in spe moeten in de nieuwste aflevering ‘s ochtends vroeg op pad om een kiekje te maken van een kleurrijke vogel in een botanisch park. Presentator Tijl Beckand grijpt het moment aan om te polsen hoe het nu met Brandsteder gaat. „Is dit nou zo’n dag dat je denkt: ‘Wat heerlijk dat ik een nieuwe weg ben ingeslagen?’”, vraagt de presentator aan Brandsteder. „Een aantal maanden geleden was ik hier met een verrotte kop aan begonnen”, antwoordt Brandsteder eerlijk. „Ik ging geen feestje of partijtje uit de weg. Aals je dan gewoon helemaal fris en helder wakker wordt, dan is het echt een soort van je gordijn opengooien en pluk de dag.”

Brandsteder vertelt dat het voelde alsof hij aan een ‘soort rat race‘ meedeed. „Van kinds af aan ben ik ook met een bekende vader opgegroeid, dus ben ik eigenlijk een soort van op de automatische piloot, op de auto-focus, gegaan. Ik heb me eigenlijk nooit scherpgesteld”, verpakt de zoon van Ron Brandsteder de situatie mooi in fotografietermen. „Ik ben in die tijd een beetje van mezelf verwijderd geraakt. Ik kreeg door: dit is niet wat ik wil, op deze manier gaat het niet de goede kant op. En als je dat ook nog een keer gaat proberen te verdoven, dan ga je helemaal weg.”

‘Nu begint het echte werk’

Gelukkig gaat het nu een stuk beter met hem. „Het was zaak voor mij om in lijn met mezelf te komen. Dat is aardig gelukt, maar ik besef ook dat de kliniek een safe place is. Nu begint het echte werk gewoon. Ik ga goed en ga ook niet te hoog van de toren blazen. Ik doe alles gewoon lekker relaxed, zoals ik deze dag ook ga beleven.” Beckand besluit: „So far so good. Eén dag tegelijk, gaan we nu vogels spotten.”

Brandsteder levert, zonder kater, puik werk. Hij krijgt een 8,5 voor zijn foto en is daarmee de winnaar van de shoot. Bij zijn tweede shoot scoort hij iets minder goed (een 6,1), maar al met al doet Brandsteder het heel verdienstelijk: zijn gemiddelde cijfer levert hem de tweede plek van de aflevering op. Singer-songwriter Bob Dekay heeft de laagste score en moet daarom zijn koffers pakken.

Het Perfecte Plaatje op Reis is elke woensdag om 20.30 uur bij RTL 4 te zien. Je kunt de afleveringen terugkijken via RTL.

Theo Maassen en Arnon Grunberg oogsten lof in Boerderij van Dorst: ‘Combinatie waarvan je niet wist dat je hem nodig had’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.