Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 25 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Gigantische daling gasprijzen: hoe kan dat en is een vast contract een goed idee?

Het tijdperk van krankzinnige gas- en stroomprijzen lijkt ten einde. De gasprijs blijft dalen en vanaf 1 juni is het weer mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten. Waar komt de daling vandaan en is het eigenlijk wel slim om voor een vast contract te kiezen?

BNR Nieuwsradio meldt vandaag dat de prijzen voor aardgas het laagste punt in twee jaar naderen. Op dit moment kost een megawattuur gas iets meer dan 26 euro. Dit is bijna zes procent lager dan een dag eerder. Ter vergelijking: in augustus piekte de gasprijs nog op 306 euro per megawattuur.

Lage gasprijzen

De lage gasprijs komt onder andere door de angst voor een recessie, meldt de radiozender. De vraag naar gas vanuit de industrie is daardoor laag. Er stroomt bovendien veel vloeibaar gas de markt op en landen hebben volle gasvoorraden. Philippe Francois (senior portefeuillebeheerder bij Danske Commodities A/S) stelt dat er te veel aanbod van gas is. Mocht de situatie niet veranderen, dan zullen de prijzen volgens hem in juli waarschijnlijk weer dalen.

Vast contract

Energieleveranciers waagden zich door de grillige markt tijdelijk niet aan het aanbieden van vaste energiecontracten. Vanaf 1 juni is het weer mogelijk om een vast contract af te sluiten voor maximaal drie jaar. Kanttekening daarbij is dat de boete die je betaalt om je contract voortijdig af te breken veel hoger is dan voorheen. Dit is, naast het feit dat de markt in rustiger vaarwater is beland, de reden dat energiebedrijven het weer aandurven.

Is zo’n vast contract eigenlijk wel slim? Antoinette Hertsenberg schoof gisteren bij Jinek aan om een antwoord te geven op die vraag. De Radar-presentatrice heeft haar twijfels of dit een goed moment is om toe te happen. De prijzen die de leveranciers hanteren, liggen voor haar te dicht bij het prijsplafond. „Dat is dus heel erg hoog in vergelijking met wat de energiebedrijven op dit moment zelf betalen op de beurs.”

Het zogeheten ‘graaiflatie’ is een mogelijke verklaring. „Zij zullen zeggen dat ze het kunnen compenseren als de prijs toch weer de lucht in vliegt. Ze hebben een buffertje nodig. Aan de andere kant betaal je met de hoge opzegboete het risico zelf sowieso al.”

Verwachtingen voor gasprijzen

Hertsenberg heeft ‘geen glazen bol’ en is daarom huiverig om mensen te adviseren, maar deelt wel haar verwachtingen. „Je kunt je afvragen of die consumentenprijzen niet gaan dalen binnen afzienbare tijd.” Volgens Hertsenberg zijn de langetermijnverwachtingen voor de gasprijzen goed. Ze onderstreept daarmee wat BNR zegt. „Er wordt steeds meer vloeibaar gas gemaakt, er komen steeds meer fabrieken en we zijn minder afhankelijk van Russisch gas. De verwachting is dat we de prijzen zoals vorig jaar niet meer gaan meemaken.”

Toch snapt ze dat mensen met een kleine beurs liever een vast contract kiezen. „Een vast contract geeft zekerheid. Als je weinig geld hebt, kan ik me voorstellen dat je de onzekerheid van vorig jaar niet meer wilt. Aan de andere kant zijn het juist mensen met een smalle portemonnee die geen risico kunnen dragen, die nu misschien voor een vrij hoog bedrag een vast contract afsluiten.” Kortom: zij zou dus liever nog even wachten, maar benadrukt dat het afhangt of je het risico kunt lijden.

‘Gen Z is lui, boomers zijn stug’ – is de generatiekloof tussen collega’s te overbruggen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gigantische daling gasprijzen: hoe kan dat en is een vast contract een goed idee?
Sluiten