Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 10 apr 2023
Leestijd: 1 minuut

Bergen ontspoorde trein in Voorschoten begonnen

Weinig mensen zullen gemist hebben dat vorige week dinsdag twee treinen ontspoorden in Voorschoten, waarbij één persoon om het leven kwam. Vandaag zijn de werkzaamheden begonnen om ontspoorde trein te bergen. Dat melden ProRail en de gemeente Voorschoten.

Een intercity en een goederentrein botsten vorige week op een bouwkraan en ontspoorden toen. De kraanmachinist, een medewerker van bouwbedrijf BAM overleefde het ongeluk niet. Dertig andere mensen raakten gewond. In verschillende talkshows deden inzittenden en buurtbewoners uit de doeken wat ze hadden meegemaakt. Van de passagierstrein die ineens heftig begon te bewegen, tot de harde klap die buurtbewoners hoorden.

Bergen ontspoorde trein begonnen

Hijs- en transportbedrijf Mammoet gaat de zwaar beschadigde treintoestellen via een speciale constructie weghalen. Het treindeel dat nog deels op het spoor lag, wordt overeind gehesen en rijdt dan naar het station Den Haag Mariahoeve.

ProRail plaatst nieuwe wielstellen onder het gekantelde treinstel, zodat het kan worden weggereden. De treinstellen wegen samen ongeveer 1 miljoen kilo, zegt een woordvoerder van ProRail.

Via een tijdelijke weg die over het weiland naast het spoor is aangelegd, worden twee treinstellen afgevoerd die in het weiland naast het spoor terecht waren gekomen. Of dat vandaag nog lukt, wist Mammoet niet zeker. Dat ligt aan het weer.

Herstellen van bovenleiding en kabels

Na het weghalen van de treindelen begint ProRail met het herstellen van de kapotte bovenleiding en kabels, het spoor en het perron van station Voorschoten. Het is niet bekend hoelang het zal duren voordat de trein is weggehaald. ProRail en Mammoet zeggen dat de werkzaamheden ook morgen doorgaan.

Afgelopen donderdag werden de laatste wagons van de goederentrein die ook betrokken was bij het ongeluk, al weggehaald.

Veel kritiek op netten die in De Kuip hangen: ‘Treurig, maar wel noodzaak’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.