Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 2 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Politieke kritiek richting Vera Bergkamp en aanpak Khadija Arib: ‘Stop onderzoek’

Oud-Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib heeft inmiddels de Tweede Kamer verlaten, nadat zij beschuldigd werd van misdragingen in haar functie. Maar er klinkt veel kritiek over de aanpak richting Arib. Een grote groep fracties, onder aanvoering van Pieter Omtzigt, wil dat het onderzoek stopt. En nu wordt er met een scheef oog richting de huidige Tweede Kamer-voorzitter Vera Bergkamp gekeken, die de klachten destijds aan het licht bracht.

Hoe zat het ook alweer met die beschuldigingen richting Arib? Vorige maand initieerde het Kamerbestuur, onder leiding van Vera Bergkamp, een onderzoek naar de beschuldigde Arib (PvdA). Dit aan de hand van anonieme aantijgingen van grensoverschrijdend gedrag. Het PvdA-lid besloot zelf om op te stappen, zonder afscheid.

Kritiek richting Vera Bergkamp en onderzoek Khadija Arib

Maar nadat deze onthullingen naar buiten kwamen, klonk daar ook kritiek op. Onder meer HP/De Tijd-journalist Ton F. van Dijk sprak met ambtenaren, die met Arib samenwerkten, die niet achter de beschuldigingen staan en ook politici zijn het niet eens met de behandeling van de oud-Tweede Kamer-voorzitter. Ook spraken drie hoogleraren tegen De Telegraaf uit dat het onderzoek richting Arib piept en kraakt.

Gisteren was daar in de Tweede Kamer voor politici ruimte om hun zegje te doen over de Arib-kwestie. Waar onder meer Omtzigt, maar ook SP, PVV, PvdA, PvdD, JA21 en BBB pleiten voor het stilleggen van het onderzoek. Waarna Bergkamp in de verdediging schoot. Zij bespreekt de kwestie vandaag met collega-Kamerleden in het bestuur. Maar het onderzoek afblazen? Daar lijkt zij weinig voor te voelen. Later werd het rommelig in de Tweede Kamer en klonken er verwijten richting Bergkamp. Waarop zij reageerde: „We maken het wel erg politiek.”

Arib stopt na beschuldigingen grensoverschrijdend gedrag

Arib besloot deze week niet naar de Kamer te komen om afscheid te nemen. Ook schrijft ze geen afscheidsbrief, die zou worden voorgelezen door haar opvolger Bergkamp. Door haar vertrek legt Arib ook haar rol als voorzitter van de coronacommissie neer.  Dit is een onderzoekscommissie in aanloop naar een parlementaire enquête over het coronabeleid. Sommige commissieleden lieten eerder al weten niet blij te zijn met het vertrek van de „kritische en onafhankelijke” Arib.

De aantijgingen richting het PvdA-lid kwamen eerder aan het licht nadat krant NRC onthullingen over haar ‘schrikbewind’  publiceerde. Zelf kwam de Arib erachter dat zij werd beschuldig via de media. Er volgden meer mediaoptredens waarin de beschuldigende vinger richting Arib klonk. Onder meer de NRC-Journalisten Hugo Logtenberg en Lamyae Aharouay bespraken dit later aan tafel bij Khalid en Sophie en politiek analist Thomas van Groningen sprak bij Op1 over een gespannen werkrelatie tussen Arib en haar staf.  

Johan Derksen over zaak Thierry Baudet: ‘Toen moest er een boevenfoto worden gemaakt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.