Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 2 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Ehm… reclame Jumbo over WK Qatar met bouwvakkers in polonaise?

Je hebt het misschien wel voorbij zien komen: de nieuwe reclamespot van supermarkt Jumbo. Je hoeft maar een social media-app te openen en je wordt begroet met een stel polonaise lopende bouwvakkers, en even later ook de Toppers die vrolijk meezingen. In eerste instantie lijkt daar niets mis mee, maar toch leidt het tot verontwaardigde reacties.

De beelden liggen gevoelig omdat bij de bouw van de WK-stadions in Qatar talloze arbeiders om het leven zijn gekomen. Twitteraars en ook mensenrechtenorganisaties vinden daar wat van.

Actueel: Jumbo heeft na de storm van kritiek besloten het spotje per direct van de buis te halen.

https://youtu.be/k6Dacfk0uyc

‘Jumbo is ongepast bezig’

„Jumbo moet zich echt kapot schamen voor deze reclame voor het WK in Qatar”, klinkt bijvoorbeeld op Twitter. „ Hoe schaamteloos wil je het hebben?” Een ander noemt het „heel stom en naïef”. „Lijkt mij totaal ongepast en wat mij betreft stopt Jumbo direct met de reclame.”

Ook Amnesty International heeft geen goed woord over voor de reclame. ,,Jumbo wordt op social media gevierendeeld. De reclame komt als een boemerang bij ze terug’’, aldus woordvoerder Ruud Bosgraaf. Hij noemt in een interview met het AD de reclame van de supermarkt ‘tamelijk ongevoelig’. „In onze Qatar-groepsapp werd de video vanmorgen vroeg al gedeeld. Zo’n filmpje is heel onverstandig van Jumbo. De hossende bouwvakkers maken het extra wrang. Dan plaats je jezelf als bedrijf buiten de werkelijkheid.’’

Duizenden doden

Het is ook niet of alle arbeiders vrijwillig en voor een goed loon gingen werken aan de WK-stadions. Vorige week werden duizenden gastarbeiders, een maand voor de start van het WK, op straat gezet, meldde persbureau Reuters. De arbeiders hadden twee uur om hun spullen te pakken. Tijdens het bouwen van die stadions zijn er volgens Qatar zelf ‘slechts’ drie mensen om het leven gekomen, maar volgens mensenrechtenorganisaties zijn het er ‘duizenden’.

De Toppers, die een grote bijrol hebben in een omstreden WK-commercial van de Jumbo, verwijzen voor een reactie naar de supermarktketen. Dat liet hun woordvoerder vanmorgen weten. Frank Lammers en rapper Donnie, die ook in de spot te zien zijn, waren niet voor commentaar bereikbaar.

Jumbo verklaarde vorige maand nog zich in zijn communicatie-uitingen rond het WK uitsluitend op het Oranjelegioen te zullen richten. „We realiseren ons goed dat er gevoeligheden zijn rondom dit WK voetbal in Qatar. We hebben een zorgvuldige afweging gemaakt ten aanzien van de wijze waarop we dit jaar inspelen op het Oranjegevoel voor en tijdens het WK voetbal.”

Het is World Vegan Day: dit zijn de beste veganistische recepten van Culy Homemade

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.