Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 2 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Johan Derksen over zaak Thierry Baudet: ‘Toen moest er een boevenfoto worden gemaakt’

Johan Derksen is gisteren op het politiebureau Leidschendam/Voorburg gehoord na de aangifte die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet tegen hem had gedaan. Dat vertelde de oud-voetballer en talkshowman in Vandaag Inside en… hij vond het maar niks.

De politie liet gisteren weten daarover over de zaak Baudet / Johan Derksen „geen uitingen” te willen doen. De verdachte zelf wel en dat hij luid en duidelijk. Derksen zei in september in een uitzending van zijn SBS6-talkshow dat Baudet moest worden „geliquideerd”. Direct na zijn uitspraak zei hij dat het een verspreking betrof. Derksen bedoelde naar eigen zeggen „dat ze Baudet uit de Kamer moeten schoppen”. De politicus deed aangifte.

Johan Derksen vond agenten erg aardig (en mooi)

De oud-voetballer noemde zijn tijd op het politiebureau bureau „heel vervelend”. Hoewel hij naar eigen zeggen „echt als verdachte” werd behandeld, vond hij de agenten „bijzonder aardige mensen”. Johan Derksen zei er gelijk achteraan: „Achter de balie zit de mooiste politieagente en de aardigste politieagente van Nederland. Met een pak aan. Strak pak, strak pak!” Talkshow-host Wilfred Genee: „Handboeien erbij?” Derksen: „Ja, ik voelde me meteen thuis.” René van der Gijp: „Had ze een man?” Derksen weer: „Zover ben ik niet gekomen, want toen werd ik gearresteerd.”

Over dat hij als een ‘echte verdachte’ werd behandeld: „Dat houdt in dat je met zo’n agent in een een cel komt en dan worden je vingerafdrukken afgenomen. En dan moet er zo’n boevenfoto gemaakt worden. Mijn geluk was dat halverwege het hele theater de machine weigerde. Het is dus niet helemaal in orde gekomen. Als het geen zaak wordt, dan vernietigen ze het weer. Maar anders sta je in de archieven met je foto.” „Voelt dat niet vreemd?”, wilde Genee weten. „Heel vreemd”, reageerde Johan Derksen, „als je je eens in de 24 jaar een keer verspreek. Maar goed, ik had te maken met hele aardige, correcte mensen. Niks van te zeggen. Ze zijn verplicht voor de officier van justitie om een officieel verhoor te doen.”

‘Thierry Baudet de Kamer uit schoppen’

Thierry Baudet valt niet alleen over het feit dat Johan Derksen hem wilde laten liquideren, die verspreking dus. „Hij viel er ook over dat ik gezegd had dat ze hem de Kamer uit moeten schoppen. Dat vindt hij oproepen tot agressief gedrag door Kamerleden. Alsof die Kamerleden hem er dan met geweld uit zouden schoppen. Ik zei tegen die politiemensen: ‘Een leraar schopt ook leerlingen de klas uit als die vervelend zijn’. Dat is gewoon Nederlands jargon. Baudet vertaalt dat dan weer in agressie en opruiing.” Genee: „Ja, en dat kun je dan weer anders uitleggen, maar dat telt niet.”

De gastheer van Vandaag Inside (terugkijken kan hier) wilde ook nog weten of de politie zich niet een beetje ongemakkelijk voelt bij de zaak van Johan Derksen. Die: „Nou, dat is een aparte afdeling: bedreigde politici. Die nemen alles wel serieus, want daar zitten ze voor. Maar ze hadden de beelden, dus ik zei: alle kijkers hadden door dat het een verspreking was. Behalve Thierry Baudet. We gaan zien wat de officier van justitie er van vindt.”

Later in de uitzending had Johan Derksen het er bij het onderwerp Vera Bergkamp (‘een Kamervoorzitter van lik me reet’) nog over dat zij moet worden gewipt. Het werd snel hersteld in ‘moet de Kamer worden uitgestuurd’.

NS-directeur Wouter Koolmees in Op1: ‘Ik word ook treinconducteur’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Johan Derksen over zaak Thierry Baudet: ‘Toen moest er een boevenfoto worden gemaakt’
Sluiten