Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 2 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Maryam Hassouni stopt als actrice door ‘tenenkrommende’ wereld en maakt indruk bij Khalid & Sophie

Het acteren ging zo geweldig, maar Maryam Hassouni is uit het wereldje gestapt. Volgens haar kent de tv- en filmwereld een cultuur waarin racisme, seksisme en grensoverschrijdend gedrag meer regel dan uitzondering zijn. Hassouni schreef er een boek over en vertelde daar gisteravond over in talkshow Khalid & Sophie. Zij maakte indruk op vele kijkers.

In Wat de Fak schrijft zij over de tenenkrommende wereld die haar steeds maar duidelijker werd en in het boek kondigt Maryam Hassouni ook haar afscheid als actrice aan. De 37-jarige Amsterdamse speelde sinds 2002 talloze rollen. Bekende titels waarin Hassouni aantrad waren Dunya en Desie, Shouf Shouf!, Oogappels, Flikken Rotterdam en Meskina. Metro sprak haar een paar jaar geleden over Flikken Rotterdam en het feit zij drie verschillende studies volgde en ook nog eens een kinderboek uitbracht. Nu is er dus een heel ander boek, Wat de Fak.

Maryam Hassouni had een Emmy op zak

Khalid & Sophie-presentator Khalid Kasem gaf in het gesprek nog maar eens aan hoe geweldig het met Maryam Hassouni ging. „Je carrière ging als een speer, Maryam. Je werd shooting star in Berlijn, als een van de meest veelbelovende acteurs of actrices van Europa. En je bent de eerste Nederlandse die een Emmy won. Je komt dan op een gegeven moment, zo lees ik in het boek, tot het besef dat al die rollen die je aangeboden krijgt steeds cliché zijn. Waarin je afkomst of de islam wordt geproblematiseerd. Leg eens uit. Dan heb je al heel veel gedaan en heel veel succes… hoe komt het dat dat dan nog steeds gebeurt?”

Maryam Hassouni: „Ja, goeie vraag. Diversiteit is geen hogere wiskunde. Het is niet iets wat je moet ontdekken of uitvinden, het is iets wat je moet willen. Ik merk dat er niet echt genoeg wil is vanuit de omroep en vanuit het Filmfonds. Ten tweede: ik vind dat diversiteit een achterhaald idee is. Het werkt juist eurocentrisme (het benadrukken van de Europese cultuur, red.) en racisme in de hand. Op het moment dat je gaat denken in diversiteit, dan denk je in verschillen. Als je in verschillen denkt, dan zet je culturen tegenover elkaar. Met een dikke streep ertussen.”

Flikken Rotterdam Maryam Hassouni
Maryam Hassouni in haar tijd als Marokkaanse rechercheur in Flikken Rotterdam. Foto: AVROTROS

‘We moeten uitgaan van overeenkomsten’

„Dat heeft een onderliggende betekenis”, ging Maryam Hassouni haar betoog verder. „Namelijk, dat de ene cultuur beter is dan de andere cultuur. De ene cultuur is vrijer dan de andere cultuur. Dat heb je ook als je bijvoorbeeld man en vrouw tegenover elkaar zet. Dus we moeten uitgaan van overeenkomsten. Dan ga je heel anders denken en krijg je heel andere verhalen.”

In Nederland wordt diversiteit in drie categorieën gestopt, vindt Hassouni. „Je hebt de terrorist, je hebt de crimineel en je hebt het slachtoffer van je eigen barbaarse zandbakcultuur. Dan heb je ook nog subcategorieën: de vrouw die wordt uitgehuwelijkt, altijd iets met een maagdenvlies en die gered moet worden door de witte man. En dan heb je de homo die uit de kast moet komen, wat moeilijk moeilijk moeilijk gaat.” Khalid Kasem: „Zeg je eigenlijk: dat zijn de rollen die niet exemplarisch zouden moeten zijn? Het zijn wel belangrijke maatschappelijke thema’s.”

Maryam Hassouni weer: „Die moeten gemaakt worden, prima. Maar in de afgelopen twintig jaar zijn het alleen maar dit soort verhalen, maar dan net in een ander jasje gestoken. Ik wil juist een ander verhaal vertellen. Ik wil juist praten over racisme, over kansongelijkheid. Daar wordt niks over gemaakt. En als het wordt gedaan, dan kom je er niet tussen. Omdat de mensen die bepalen welke verhalen wel en welke verhalen niet gemaakt mogen worden, die het geld verdelen, die kiezen toch altijd voor de tenenkrommende clichématige verhalen. Als je daarmee in discussie gaat… Ik heb twee decennia geprobeerd om met hen te praten en uit te leggen dat dit problematisch is. Omdat je jonge jongens en meiden hebt die naar die series en films kijken en zichzelf daar niet in herkennen.”

Kijkers onder de indruk van relaas Maryam Hassouni

Veel kijkers van Khalid en Sophie waren gisteravond onder de indruk van Maryam Hassouni en de rustige manier waarop zij over haar verlaten wereldje vertelde. Zo twitterde iemand: „Heel sterk. Diversiteitsbeleid, vanuit de beste bedoelingen opgezet, bevestigt verschil. Raak interview. Ook confronterend voor mezelf. Stiekem wil ik toch man en paard weten en tegelijk heeft ze groot gelijk. Het gaat om het systeem. Het zijn altijd mannen hè? Dat moet anders.” Iemand anders: „Chapeau voor Maryam Hassouni. Dapper, belangrijk en ook een treurig verhaal.”

Tot slot ene Sjon: „Sterk verhaal en eens te meer maakt het duidelijk dat seksisme nog verre van uitgebannen is. Wat mensen zich denken te kunnen permitteren is ongehoord. Goed dat grenzen duidelijk worden aangegeven want dit moeten we niet willen. Nooit niet…”

De uitzending van Khalid & Sophie is nog terug te kijken.

Ehm… reclame Jumbo over WK Qatar met bouwvakkers in polonaise?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Maryam Hassouni stopt als actrice door ‘tenenkrommende’ wereld en maakt indruk bij Khalid & Sophie
Sluiten