Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Arib werkt niet mee aan onderzoek grensoverschrijdend gedrag: ‘Dit is een politieke afrekening’

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, is niet van plan om mee te werken aan het onderzoek dat hiernaar is ingesteld.  Ze laat in niet mis te verstane woorden weten wat ze van de gang van zaken vindt. „Een politieke dolksteek in mijn rug.”

Gisteravond lekte uit dat het huidige dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer een onafhankelijk extern onderzoek naar Arib laat doen. Ingewijden bevestigden dit aan de NRC. Aanleiding voor het onderzoek waren twee anonieme brieven met klachten over Arib waarin melding wordt gemaakt van „machtsmisbruik”, „een schrikbewind” en „een onveilige werkomgeving”. Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer staat onder leiding van de huidige Kamervoorzitter, Vera Bergkamp (D66).

Arib werkt niet mee aan ‘schijnonderzoek’

Arib reageert fel op het nieuws over het onderzoek. Ze peinst er niet over om mee te werken, omdat het een „schijnonderzoek” is. „Het is geen onderzoek, het is een politieke afrekening, waarbij ik met terugwerkende kracht een soort functioneringsgesprek moet voeren”, vindt de PvdA-politica. Ze ontkent de aantijgingen. „Ik heb onder een schrikbewind geleefd. Ik weet wat het is.”

Ook wil ze niet praten met haar opvolgster. „Ik ben verantwoording schuldig aan de kiezer, en niemand anders.” Ze zou daar naar eigen zeggen alleen op in zijn gegaan als de uitnodiging tot een gesprek eerder was gekomen. Nu kwam deze gisteravond pas.

Ook op Twitter heeft ze haar onvrede geuit. „Opnieuw een ‘anonieme’, politieke dolksteek in mijn rug. Dit is de lelijkste kant van de politiek; een kant waar ik mij als Kamerlid én als Kamervoorzitter altijd tegen heb verzet. Ik moest via NRC vernemen dat er een onderzoek naar me wordt ingesteld.”

Arib ziet vooralsnog geen reden om (tijdelijk) te stoppen als Kamerlid noch als voorzitter van de commissie die de parlementaire enquête over corona moet voorbereiden. Ze wil nog niet kwijt of ze denkt aan het ondernemen van stappen tegen Bergkamp.

Bergkamp: ‘We moeten dit doen’

Bergkamp vindt niet dat zij haar voorganger „een mes in de rug” steekt met een onderzoek naar klachten over haar. Volgens Bergkamp is er goed over het onderzoek nagedacht en doet de kritiek van Arib geen recht aan de zorgvuldige werkwijze van de Tweede Kamer. „We zijn niet over één nacht ijs gegaan”, zegt Bergkamp. De Kamervoorzitter vindt dat ze geen keuze heeft. „De landsadvocaat heeft dringend verzocht een onafhankelijk onderzoek te doen. Wij moeten dat doen vanuit onze rol als werkgever.”

Arib zat sinds 2016 op de voorzittersstoel, maar moest vorig jaar de voorzittershamer aan Bergkamp afstaan. Sindsdien is er vaker ophef geweest om de verkiezing van Bergkamp en haar stijl als voorzitter. Ook Arib was in haar tijd als voorzitter niet onomstreden.

Ongehoord Nederland: ‘Omroepen sluiten geluid van miljoenen Nederlanders uit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.