Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 5 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Ambtenaren ontkrachten beschuldigingen richting Khadija Arib, maar hoe zit dat?

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en daarom volgt er een onderzoek naar haar functioneren. Ze stapte na deze aantijgingen op uit de Tweede Kamer en legde haar rol als voorzitter van de coronacommissie neer na alle ophef. Maar naast kritiek is daar ook steun voor Arib en klinken er ook andere geluiden uit de hoek van haar medewerkers. Hoe zit dat?

Arib werd na haar Kamervoorzitterschap aangesteld als voorzitter van de Tijdelijke Commissie Corona. Een onderzoekscommissie in aanloop naar een parlementaire enquête over het coronabeleid. Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten om haar controlerende taak uit te oefenen.

Beschuldigingen richting Khadija Arib

Arib wordt ervan beschuldigd dat zij tijdens haar politieke loopbaan een onveilige en belastende werkomgeving creëerde. NRC publiceerde de onthullingen over haar ‘schrikbewind’ en journalisten Hugo Logtenberg en Lamyae Aharouay bespraken dit later aan tafel bij Khalid en Sophie. Ook Kamervoorzitter Vera Bergkamp uitte in een brief aan de Kamer haar zorgen over Arib. Ook in haar voorzittersrol voor Tijdelijke Commissie Corona (TCC) kon Arib mogelijk wederom voor een onveilige werkomgeving zorgen, schreef Bergkamp. En aan tafel bij Op1 vertelde politiek analist Thomas van Groningen over de gespannen werkrelatie tussen Arib en haar staf. Twee anonieme bronnen maakten een melding over Arib. De oud-Kamervoorzitter besloot uiteindelijk op te stappen uit de Tweede Kamer.

Ander geluid van medewerkers Arib

Maar uit andere hoeken klinkt ook een ander soort geluid. Zo schreef journalist Ton F. van Dijk voor HP/ De Tijd de afgelopen dagen over de verhalen die over Arib rondgingen. En de kant van het verhaal die hij van zijn bronnen te horen kreeg. Zo liet Tweede Kamer-griffier Sander Weeber aan het opinieblad weten dat hij onder meer verbaasd was over de aantijgingen richting Arib die ook in talkshow Op1 klonken. Hij werkt als griffier bij de TCC en geeft leiding aam de ambtelijke staf. Volgens Weeber herkennen hij en direct betrokken ambtenaren zich niet in het geschetste beeld. En kunnen zij goed samenwerken met voorzitter Arib. „We werkten al op een professionele manier samen met de hele commissie, óók met de voorzitter, en zien geen belemmeringen om dat te blijven doen.”

Een andere, hooggeplaatste Kamermedewerker spreekt tegen HP/De tijd de woorden „what the fuck gebeurt hier?” uit. Ook volgens deze medewerker is er absoluut geen sprake van spanning tussen Arib en medewerkers van TCC. De hoge ambtenaar zegt tegen het opinieblad dat samenwerking met de staf van de Tijdelijke Corona Commissie ‘ten onrechte’ wordt gebruikt om het onderzoek naar Arib te rechtvaardigen.

Ambtenaren uit coronacommissie herkennen aantijgingen niet

En later verschijnt daar een nieuw stuk van Van Dijk waarin de Arib-ambtenaren meer duidelijkheid geven. Zij benadrukken dat zij de tekortkomingen van Arib zien, maar dat de huidige beschuldigingen „te ver” gaan. „Er is sprake van een gecoördineerde actie van bovenaf tegen Arib” , vertellen de voor haar werkende ambtenaren tegen de journalist.

Van Dijk trekt de anonieme verklaringen waar NRC over schreef niet in twijfel, maar deelt ook de andere kant van het verhaal. De ambtenaren die voor haar werkten omschrijven Arib als een vrouw met hoge eisen, die zegt wat ze vindt. Maar ook als loyaal persoon die openstaat voor de dialoog.

„Eén ding is wel duidelijk; een onafhankelijk onderzoek naar het gedrag van Khadija Arib dient daar alle medewerkers bij te betrekken, en niet alleen degenen die anoniem hebben geklaagd. Er is duidelijk een ander verhaal dan het ‘schrikbewind van Arib’ en dat dient ook te worden gewogen”, concludeert Van Dijk.

Zorgen over ‘minder kritische’ opvolger van Arib in coronacommissie

Vandaag schrijft De Telegraaf dat het vertrek van Arib in haar huidige functie als voorzitter van de coronacomissie ook het een en ander los maakt. Deze TCC bestaat uit Pieter Omtzigt, Wybren van Haga, Liane den Haan, Hilde Palland (CDA), Marijke van Beukering (D66), Nicki Pouw-Verweij (JA21), Pepijn van Houwelingen (FvD), Vicky Maeijer (PVV) en Mariëlle Paul (VVD).

Aan De Telegraaf laten sommige commissieleden weten niet blij te zijn met het vertrek van de „kritische en onafhankelijke” Arib. Zij zijn bang dat er een minder kritische voorzitter op haar stoel terecht komt. Sommige commissieleden vinden dat de opvolger van Arib niet uit de hand van de coalitie mag komen. Dit omdat de coalitiepartijen in het kabinet het coronabeleid maakten. Een voorzitter afkomstig uit de coalitie zou in dat opzicht niet onafhankelijk genoeg zijn.

Politici over onverwacht vertrek Arib: ‘verdrietig’ en ‘doodzonde’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.