Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 17 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Hugo de Jonge en Geert Wilders kibbelen over statushouders: ‘Destructieve en giftige politiek’

Dat het niet altijd gezellig is op Twitter, is een understatement. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting heeft aan De Telegraaf laten weten dat hij statushouders sneller aan een woning wil helpen, iets wat PVV-leider Geert Wilders in het verkeerde keelgat schiet. Hij noemt De Jonge een „gestoorde gek” op sociale media, omdat hij Nederland weg zou geven aan „buitenlandse profiteurs”. De Jonge laat niet over zich heen lopen en reageert fel.

Volgens de woonminister doet Wilders niets meer dan „beledigen, schelden en opruien”. Ook beschuldigt hij de PVV-leider van „destructieve en giftige politiek. Het leidt tot niets, behalve tot meer haat en polarisatie.”

Nog duizenden opvangplekken nodig voor statushouders

Er is de laatste tijd veel nieuws rondom asielzoekers in Nederland. Het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar statushouders voor het eerst Nederland binnenkomen, is al maanden overvol. In de zomermaanden was de drukte zo groot, dat honderden asielzoekers zelfs noodgedwongen buiten moesten slapen. Inmiddels is daar een verbod op, maar dat werd eind september weer verbroken, toen een aantal asielzoekers buiten moest slapen.

Afgelopen zaterdag kwamen vertrouwelijke stukken van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in handen van RTL Nieuws. Daaruit blijkt dat de asielcrisis voor het einde van dit jaar is de asielcrisis nog niet is opgelost. Naar verwachting is er op 1 januari 2023 waarschijnlijk een tekort van zeker 10.000 opvangplekken voor asielzoekers. Volgens Vluchtelingenwerk hebben ruim 19.000 mensen in de (crisis)noodopvang te kampen met verslechterende leefomstandigheden.

Daarom stelt de hulporganisatie dat de overheid statushouders in hotels moet gaan plaatsen om de druk op de asielketen te verlichten. Dat en andere aanbevelingen doet VluchtelingenWerk, dat een analyse uitvoerde naar de toestanden in de asielopvang. Volgens de hulporganisatie hebben ruim 19.000 mensen in de (crisis)noodopvang te kampen met verslechterende leefomstandigheden.

51.000 opvangplekken nodig

In de asieldeal van eind augustus is tussen het kabinet en de gemeenten afgesproken dat er 51.000 opvangplekken moeten komen. Uit de stukken van het CAO blijkt echter dat deze aantallen niet worden gehaald, waardoor ook in 2023 crisisnoodopvang nodig zal blijven.

De situatie kan veranderen als gemeenten in korte tijd veel statushouders aan een woning helpen. In de eerder genoemde asieldeal is afgesproken dat gemeenten alles op alles zetten om voor het eind van dit jaar 20.000 statushouders te huisvesten. Deze voormalige asielzoekers hebben een verblijfsvergunning en mogen in Nederland blijven. Maar vanwege onder meer het woningtekort verblijven ruim 17.000 van hen noodgedwongen in een asielzoekerscentrum. Mede daardoor, en door de komst van veel nieuwe asielzoekers, is er al maanden een groot tekort aan opvangplekken in de azc’s.

Weinig vertrouwen

Het COA heeft echter op dit punt weinig vertrouwen dat de situatie gaat veranderen. Sinds 1 juli hebben 7730 vergunninghouders huisvesting in een gemeente gekregen, zo blijkt uit de cijfers van het COA. „In het tempo van uitstroom sinds 1 juli is de uitstroom van 20.000 vergunninghouders ver weg”, schrijft het COA.

André Hazes: ‘Ik had zóveel gedronken, zóveel drugs gebruikt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.