Erik Jonk
Erik Jonk Video 17 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

André Hazes: ‘Ik had zóveel gedronken, zóveel drugs gebruikt’

Als de hele documentaire André Hazes zo eerlijk is als de trailer doet vermoeden, dan krijgt de kijker heel wat te zien. Er is heel wat gespeculeerd de afgelopen jaren over mogelijke verslavingen. Al helemaal toen hij ‘ergens om’ was opgenomen in Spanje. In een documentaire creëert hij openheid: „Voor ik naar Spanje vertrok had ik zóveel gedronken, zóveel drugs gebruikt…”

Twee jaar lang is André gevolgd door documentairemaker Cheeru Mampaey in misschien wel de moeilijkste periode uit zijn leven. Over de docu André Hazes communiceert Videoland: „Hij staat op een kruispunt, worstelend met angsten en demonen. André gaat de strijd aan, vooral met zichzelf, welke gepaard gaat met enkele rigoureuze beslissingen.”

André Hazes schaamt zich

De vijfdelige documentaireserie is vanaf donderdag in z’n geheel via Videoland te streamen. Wat we volgens de streamingdienst gaan zien: een kwetsbare, zelfreflecterende en kritische André Hazes. Een volkszanger die zich schaamt als hij zelf naar de beelden van zijn eigen docu kijkt. In deze tijd speelden zijn verslavingen een grote rol in zijn dagelijks leven en dat van zijn naasten.

„Tot een jaar geleden heb ik altijd geroepen dat ik niet verslaafd ben”, geeft André Hazes toe. Het tegendeel, als er blikjes en flesjes bier – de appel valt niet ver van de boom zullen we maar zeggen – in beeld verschijnen, is echter waar. „Het laatste weekend voor ik naar Spanje ging heb ik mezelf zo kapot gemaakt, zóveel gedronken, zóveel drugs gebruikt… dat ik dacht ‘als ik nu niet meer wakker word, vind ik het echt helemaal prima’.

Andre Hazes documentaire
André Hazes in de gelijknamige docu. Foto: RTL / Videoland

Fitte zanger

In coronajaar 2020 trof Metro André Hazes twee keer voor langere gesprekken. Eerlijk gezegd zat er die dag een topfitte zanger klaar voor het interview. Wie weet is de uitdrukking ‘schijn bedriegt’ zo waar als een koe. Hij besprak met Metro toen echter vol goede zin zijn album Thuis („een soort kutfilm die goed afloopt“) en een 8 minuten durend nummer cq clip met de titel Een Doodgewone Man („ik reken nu af met jaren van een lul zijn“). Open was hij wel, maar de woorden drank en drugs en vooral de mate waarin hij de genotsmiddelen blijkbaar gebruikte, die vielen nog nooit. Nergens.

Tot nu dan, want het hoge woord is er in André Hazes uit. Niet alleen de zanger zelf komt aan het woord. Ook zijn ex Monique Westenberg bijvoorbeeld. „Ik zag dat ie met drugs op het podium stond, ik zie dat gelijk. Hij had dat nog nooit gedaan.” En ook zijn moeder Rachel Hazes: „Hij heeft me weleens gebeld met ‘mam, ik heb nu echt hulp nodig, want’…” André Hazes zelf nu: „Toen kwam ik tot het besef dat het mijn leven en dat van mijn dierbaren kapot maakte.”

Er zullen veel negatieve reacties komen op het feit dat hij nu opeens wél naar buiten treedt. ‘Weten we allang’, gaan we vast op Twitter lezen. Maar oordeel zelf via Videoland. Vanaf donderdag kan het.

Echtpaar Texel steelt harten van kijkers Miljoenenjacht: ‘Het is ze zo gegund’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.