Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 17 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Danny Ghosen spreekt families omgekomen arbeiders Qatar: ‘WK voetbal een vergissing’

„Het WK voetbal in Qatar is een vergissing die niet meer ongedaan gemaakt kan worden.” Die woorden hoorde Danny Ghosen familieleden van arbeiders die bij de bouw van voetbalstadions om het leven kwamen, uitspreken.

Danny Ghosen kiest voor zijn tv-programma’s vaak niet voor de gemakkelijke weg. Om het WK Qatar van de donkere kant te belichten, moest hij in Nepal zijn. Eerder begaf hij zich onder meer al onder ‘corona-feestgangers‘ en ging hij mee met coke-uithalers in de haven van Rotterdam. En dat zijn nog maar twee van zijn vele onderwerpen die hij zonder zelf te oordelen – wel stelt hij kritische vragen – aan de kaak stelt.

Danny Ghosen en het corrupte WK voetbal

Op 20 november begint het WK voetbal in Qatar. Het grootste sportevenement ter wereld, daar hebben de voetbalfans over hele wereld zin in. En ook in Nederland zijn we meer de benieuwd hoe het Oranje van Louis van Gaal het er in het Arabische land dat eigenlijk niets met voetbal heeft vanaf gaat brengen. Het evenement heeft echter ook een donkere kant, of een gitzwarte. Qatar heeft het toernooi toegewezen gekregen door een groot aantal stemmen te kopen. Bovendien zijn bij de bouw van de stadions volgens onderzoek van The Guardian 6500 mensen om het leven gekomen.

https://twitter.com/vpro/status/1581964095837945856

Lijkkisten met overleden arbeiders

In drie speciale, korte afleveringen en één lange documentaire portretteert Danny Ghosen in Nepal de families van de overleden stadionbouwers. Zijn programma heet In de schaduw van het WK. Dagelijks komen er op het vliegveld van Kathmandu lijkkisten aan met overleden arbeiders die hun heil zochten in een van de golfstaten. Danny zoekt uit hoe het kan dat Nepalezen willens en wetens kiezen om in het buitenland te gaan werken onder verschrikkelijke omstandigheden. En waarom ze zich voor die baan ook nog eens in de schulden hebben gewerkt. Met alle gevolgen voor de nabestaanden. Toch melden zich dagelijks weer nieuwe arbeiders op het vliegveld op zoek naar een beter leven en voor het baan bij het WK in Qatar.

Danny Ghosen wk voetbal Qatar
Danny Ghosen (l) in gesprek over Qatar. Foto: VPRO

Daarnaast onderzoekt Danny of iemand van de Oranjespelers of iemand bij de KNVB zich verantwoordelijk voelt en of ze bereid zijn iets te doen voor de mensen die het WK hebben gebouwd.

In de schaduw van het WK is wekelijks vanaf dinsdag 25 oktober om 21.05 uur te zien bij de VPRO op NPO 2.

André Hazes: ‘Ik had zóveel gedronken, zóveel drugs gebruikt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.