Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

De asielcrisis is voor het einde van het jaar nog niet opgelost: 10.000 opvangplekken nodig

Voor het einde van dit jaar is de asielcrisis nog niet opgelost. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), die in handen zijn van RTL Nieuws.

Op 1 januari 2023 is er waarschijnlijk een tekort van zeker 10.000 opvangplekken voor asielzoekers.

Nog duizenden opvangplekken nodig voor asielzoekers

In de asieldeal van eind augustus is tussen het kabinet en de gemeenten afgesproken dat er 51.000 opvangplekken moeten komen. Uit de stukken van het CAO blijkt echter dat deze aantallen niet worden gehaald, waardoor ook in 2023 crisisnoodopvang nodig zal blijven.

De situatie kan veranderen als gemeenten in korte tijd veel statushouders aan een woning helpen. In de eerder genoemde asieldeal is afgesproken dat gemeenten alles op alles zetten om voor het eind van dit jaar 20.000 statushouders te huisvesten. Deze voormalige asielzoekers hebben een verblijfsvergunning en mogen in Nederland blijven. Maar vanwege onder meer het woningtekort verblijven ruim 17.000 van hen noodgedwongen in een asielzoekerscentrum. Mede daardoor, en door de komst van veel nieuwe asielzoekers, is er al maanden een groot tekort aan opvangplekken in de azc’s.

Het COA heeft echter op dit punt weinig vertrouwen dat de situatie gaat veranderen. Sinds 1 juli hebben 7730 vergunninghouders huisvesting in een gemeente gekregen, zo blijkt uit de cijfers van het COA. „In het tempo van uitstroom sinds 1 juli is de uitstroom van 20.000 vergunninghouders ver weg”, schrijft het COA.

Staatssecretaris wil spreidingswet, zijn eigen VVD is tegen

Ook staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) ziet dat de versnelde huisvesting van 20.000 vergunninghouders door gemeenten achterblijft op schema, zo schreef hij vrijdag aan de Tweede Kamer. De 11.250 door gemeenten en veiligheidsregio’s toegezegde crisisnoodopvangplekken voor zijn er evenmin; het aantal blijft steken op ruim 7000.

De staatssecretaris werkt aan een ‘spreidingswet’ die alle gemeenten dwingt asielzoekers op te nemen. Zijn eigen VVD is daar fel op tegen. Er wordt nu gewerkt aan een compromis, waarbij gemeenten een bonus krijgen als zij vrijwillig asielzoekers opnemen. De onderhandelingen zijn niet alleen politiek gevoelig, maar worden ook onder hoge tijdsdruk gevoerd: Van der Burg wil de wet al op 1 januari laten ingaan.

Ook VluchtelingenWerk benadrukt in een reactie het belang van de ‘spreidingswet’. „Er staan nu al dagelijks mensen in de regen te wachten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De situatie is nu al kritiek en die gaat alleen nog maar kritieker worden.”

Aanmeldcentrum Ter Apel nog steeds overbelast

In het al maanden meer dan overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel verblijven nog altijd ruim 2000 asielzoekers. „Dat is nog steeds meer dan toegestaan is”, schrijft Van der Burg.

In de zomermaanden was de chaos zo groot, dat honderden asielzoekers noodgedwongen buiten moesten slapen. Inmiddels is daar een verbod op, maar dat werd eind september weer verbroken, toen een aantal asielzoekers buiten moest slapen. Zo’n verbod heeft echter weinig nut als er verder geen slaapplekken binnen zijn, maar of dat zo is, is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers aan het uitzoeken. Dat doet de organisatie samen met de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt.

Nederlander die de Canadese tiener Amanda Todd afperste krijgt 13 jaar cel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.