Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Ondanks verbod sliepen er vannacht weer asielzoekers buiten in Ter Apel

Afgelopen nacht kwam het weer voor dat een aantal asielzoekers buiten moest slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Eerder was er een verbod op buiten slapen afgekondigd. Zo’n verbod heeft echter weinig nut als er verder geen slaapplekken binnen zijn, maar of dat zo is, is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers aan het uitzoeken. Dat doet de organisatie samen met de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt.

Een woordvoerder van CAO zegt dat tegen middernacht „iedereen binnen” was. Waarom er later die nacht toch nog mensen buiten waren, is niet bekend. Er wordt dus uitgezocht of alle andere opvangplekken ook vol waren.

Weer slapen asielzoekers buiten in Ter Apel

Het kwam voor het eerst in juni voor dat asielzoekers bij Ter Apel noodgedwongen buiten moesten overnachten. Toen werden er tenten neergezet om hen te beschermen tegen de elementen. Toen, in de zomer, waren er al zorgen over wat er zou gebeuren als het kouder werd. Eind augustus kwam het bericht dat er eindelijk weer genoeg plek was in het aanmeldcentrum. Toen hoefde niemand buiten te slapen.

Volgens hulporganisatie MiGreat ging het afgelopen nacht om veertig asielzoekers die de nacht buiten door moesten brengen. De organisatie zei tenten te hebben uitgedeeld aan hen. Handhavers en agenten hebben de tenten vandaag weggehaald vanwege de noodverordening die daar geldt, aldus de gemeente.

Gisteravond zei het COA nog dat er voldoende opvangplekken beschikbaar waren. Wel was er sprake van „een puzzel”. Ook maandag was er „kunst- en vliegwerk” nodig om iedereen onderdak te bieden, zei een woordvoerder eerder.

‘Behandeld als crimineel’

Onlangs sprak Metro nog asielzoeker Rabia, die tegenover ons zijn verhaal deed over hoe het is om te leven in een azc. Hij verblijft in de noodopvang in Assen, waar hij zich ‘als een crimineel’ behandeld voelt. „De omstandigheden zijn erg slecht. We wonen hier met 500 vluchtelingen in een hal zonder eigen kamers. We hebben amper privacy en voelen ons erg geïsoleerd van de rest van de wereld. We voelen ons behandeld als een crimineel. Het eten dat we krijgen is bevroren en meestal niet voorzien van een voedseletiket. Daardoor weten we niet of het over de datum is”, vertelde hij.

Ook bleek deze week waarom er ongelijkheid heerst tussen sommige asielzoekers. Dat komt door een nieuw systeem, waar asielzoekers die al langer in Nederland zijn, de dupe van zijn.

Massa is Kassa-kijkers verbijsterd door Nicol die hond loslaat in kippenren: ‘Raar figuur’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.