Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 5 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Opgepast! Vanaf half juli veel wespenoverlast verwacht: ‘Blijf rustig’

Wespenbestrijders verwachten heel veel overlast van wespen deze zomer. Het overlastseizoen begint zeer waarschijnlijk al half juli, zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. De wespen hebben zich goed kunnen ontwikkelen, omdat de eerste helft van het jaar zeer warm en droog is verlopen met veel zon. Dit kun je doen tegen de wespenoverlast.

Als er in het voorjaar weinig regen valt en de zon vaak schijnt, zijn de omstandigheden ideaal voor wespenkoninginnen om aan de nestvorming te beginnen. Dat is dit jaar goed gelukt, aldus Van Vliet. Wespenbestrijders in heel Nederland krijgen veel meldingen binnen van wespennesten. Sommige nesten zijn helemaal klaar en zo groot als een flinke basketbal.

Wespenoverlast of juist handige beestjes?

Er worden nu ook al wespen op zoetigheid gezien. Dat is heel vroeg in het jaar en een teken dat de ontwikkeling van wespenvolken vroeg is begonnen. Omdat de nesten al klaar zijn, vliegen de koninginnen opnieuw uit. Het is volgens Van Vliet mogelijk dat er deze zomer nog een tweede generatie wespen ontstaat, afhankelijk van het weer in de komende maanden. Wespen zijn overigens heel nuttige dieren, zegt hij, want ze vangen elke dag grote hoeveelheden insecten zoals muggen en rupsen.

Metro sprak eerder in het jaar met natuurkenner Arjan Postma over de beestjes. Volgens hem kun je het beste rustig blijven als er een wesp om je heen vliegt. „Dan word je eigenlijk niet gestoken. Het is vooral het bange gedoe en gewapper waar je je beter niet aan kunt wagen. Of zet een schaal rotte peren, watermeloen of ander fruit aan het einde van je tuin. Dan vliegen de wespen allemaal daarnaartoe, en hebben ze geen ogen meer voor mensen.”

Wespennest

Een wespennest kun je niet zomaar weghalen, maar stel je hebt in augustus toch veel overlast van wespen, dan kun je altijd een destructor bellen, aldus Postma. „Daar hoef je jezelf niet schuldig over te voelen, want tegen die tijd heeft het nest zijn ecologische functie al volbracht. Het enige waar wij mensen last van hebben is wanneer de wespen in augustus honger krijgen. Dan kun je beter niet met een stuk taart in de tuin gaan zitten.”

Lenne liet haar borstimplantaten verwijderen: ‘Alle vage klachten die ik had, waren in één klap verdwenen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opgepast! Vanaf half juli veel wespenoverlast verwacht: ‘Blijf rustig’
Sluiten