Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 18 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Farmers Defence Force wil voedselvoorziening blokkeren: ‘We gaan door tot het af is’

Snelwegen blokkeren, huisbezoekjes bij de minister en desnoods Schiphol platleggen. Farmers Defence Force is van plan om keihard actie te gaan voeren tegen de nieuwe stikstofplannen van het kabinet.

Daarbij wordt gedacht aan „de voedselvoorziening platleggen met een leverstop en snelwegen blokkeren in Natura 2000-gebieden”. Dat zegt de voorman van Farmers Defence Force, Mark van den Oever, in een interview met De Volkskrant. „Naar Schiphol kan ook. We bouwen het op en gaan door tot het af is.”

Bezoek aan minister ‘topactie’

Van den Oever noemde het protest bij de woning van minister Christianne van der Wal van tientallen boeren vorige week vrijdag eerder al een ‘topactie’. Hij sluit dan ook niet uit dat dit soort huisbezoeken vaker gaan plaatsvinden, ondanks de felle kritiek vanuit de politiek. „Dat zou zomaar kunnen gebeuren, ja. Maar dan met veel meer. Wij zijn niet bangig uitgevallen”, zegt Van den Oever.

Ook met de kinderen van de minister, die volgens haar erg geschrokken waren van het protest bij het huis, heeft Van den Over geen medelijden. Op de vraag wat hij denkt als hij de minister hoort zeggen dat „haar kinderen binnen zitten te trillen”, antwoordt hij: „dat het pussies zijn.”

Farmers Defence Force stopt voorlopig niet met actievoeren

De voorman van Farmers Defence Force vindt dan ook niet dat de actie van vorige week te ver ging. „Nee. In Den Haag zeggen ze dat het een morele grens overgaat. Goed, Van der Wal had een halfuurtje een paar boeren op de stoep. Maar dat staat niet in verhouding tot wat ze zelf al die boerengezinnen aandoet.” Van den Oever zegt dat Farmers Defence Force pas zal stoppen met actievoeren „als al die onzin over stikstof nou eens een keer ophoudt”.

Minister Van der Wal maakte vorige week bekend dat de uitstoot van stikstof fors omlaag moet, zodat de natuur kan herstellen. Dat heeft grote gevolgen voor boeren. Volgens de doelstellingen van het kabinet moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag.

Twitter gaat heerlijk aan de haal met het hitteprotocol: ‘Ik vertrek naar Afrika’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.