Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Verontwaardigde reacties op 1-blikje-regel Amsterdam: ‘Eén lauw blikje bier met Koningsdag?’

Koningsdag is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met een alcoholische versnapering. Maar de gemeente Amsterdam vreest dat het aantal feestvierders in de hoofdstad de pan uitrijst. Daarom bedachten zij een maatregel om het feestgedruis in de toom te houden en bedachten daarom de 1-blikje-regel, schrijft De Telegraaf. En daar is lang niet iedereen blij mee.

Op social media zijn er veel verontwaardigde reacties.

Maximaal één ‘lauw’ blikje bier met Koningsdag

1-blikje-regel? Ja, je voelt de bui al hangen. De gemeente laat op hun website weten dat zij overmatig alcoholgebruik willen beperken. En dat betekent dat men in het centrum van de stad niet meer dan één alcoholisch product bij zich mag hebben. En nee, een sixpack bier is dus niet één stuk. „Een sixpack of een krat geldt als meerdere stuks alcohol en mag niet worden verkocht.”

Verontwaardigde reacties op 1-blikje-regel gemeente Amsterdam

Ook winkels mogen per persoon slechts één flesje of blikje alcohol verkopen. Een tas vullen met bier en wijn wordt dus lastig dit jaar. „Winkels mogen maximaal 1 alcoholhoudende consumptie per klant verkopen.” En nog een bijkomstigheid: het drankje mag niet koud zijn.

Vanaf morgen 06.00 uur tot 00.00 uur ‘s nachts gaat de regel gelden. En daar is lang niet iedereen blij mee. Al snel druppelen op social media verbaasde en verontwaardigde reacties binnen van bekend en onbekend Nederland. „Betutteling” en „wat een onzin” klinkt er op Twitter.

https://twitter.com/saskianoort/status/1518867114538459138

https://twitter.com/itsgloobaby/status/1518891161737441280

‘Ouderwetse’ Koningsdag

Voor de Amsterdamse (en niet Amsterdamse) feestvierders die dit jaar ouderwets de straat opgaan, houd de zonnebrand paraat. Weerdeskundigen raden aan om je voor morgen goed in te smeren. Overigens vroegen we deze week ons deskundige Metro-panel naar het belang van Koningsdag. Het vertrouwen in koning Willem-Alexander en koningin Máxima is namelijk volgens een peiling tot een dieptepunt is gedaald. Ons panel van experts reageerde op de stelling: ‘Het koningshuis en Koningsdag moeten per direct worden afgeschaft’. Benieuwd naar hun visie? Je leest meer daarover hier.

Het complete menu: het ontbijt op Koningsdag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.