Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 14 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Partijkantoor FVD beklad met ‘fascist’ en hart tussen ‘Baudet’ en ‘Putin’

Het partijkantoor van Forum voor Democratie (FVD) is beklad. Iemand heeft ‘fascist’ geschreven op het pand in het centrum van Amsterdam. Er is ook een spandoek aan het pand bevestigd, waarop de namen van Baudet en Poetin zijn geschreven met een hartje ertussen. In de tussentijd brengen de eerste kiezers hun stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De bekladding vond waarschijnlijk afgelopen nacht plaats. Eerder dit jaar werd het partijkantoor van FVD ook al beklad. Dat gebeurde terwijl de partij campagne voerde in het Westerpark. Op videobeelden die FVD destijds verspreidde, was te zien dat een groep mensen in stoet langs het pand liep en verf en vuurwerk naar het pand gooide. Agenten die meeliepen met die demonstratie, grepen destijds niet in.

Week van de gemeenteraadsverkiezingen

Burgemeester Femke Halsema gaf vanochtend het officiële startsein voor de verkiezingen in de hoofdstad: zij bracht haar stem uit in Amsterdam. Ze deed dat in de Oosterkerk. Halsema arriveerde rond 09.00 uur bij het stembureau, dat als een van de ongeveer vijftig locaties in Amsterdam vandaag en morgen open is. De burgemeester vindt de stemperiode „altijd ongelofelijk spannend”. De burgemeester zei te hopen op een „maximale opkomst”. „Ik hoop vooral dat veel jongeren gaan stemmen.” Op wie Halsema zelf heeft gestemd, wilde ze niet kwijt. Wel zei ze dat het „op een jonge vrouw” is.

Ook Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, heeft vanochtend in Leiden zijn stem uitgebracht. Eigenlijk wild hij stemmen in de basisschool Sint Joseph, maar dat stembureau bleek nog niet open te zijn. Daarom week de fractievoorzitter uit naar het dichtstbijzijnde stemlokaal dat wel open was, speeltuin Zuiderkwartier.

Eerste kiezers brengen stem uit

Vroege vogels konden vanochtend al vanaf 06.00 uur terecht bij stations Rotterdam Centraal en Harderwijk. Volgens de NS bleef het daar rustig. Aanstaande woensdag, de officiële verkiezingsdag, zal naar verwachting de drukste dag worden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

In Den Haag had rond 10.00 uur 0,4 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht, in Rotterdam was dat 0,2 procent en in Utrecht 0,3 procent.

Woedende burgemeester Buren om vuurwerk: ‘Dit waren bommen, schaam je diep’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Partijkantoor FVD beklad met ‘fascist’ en hart tussen ‘Baudet’ en ‘Putin’
Sluiten