Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 14 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vanaf vandaag kun je al stemmen binnen je gemeente

Vanaf vandaag mogen bijna 13,6 miljoen mensen in 334 gemeenten een stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het vervroegde stemmen is in het leven geroepen sinds corona, zodat kiezers verspreid over drie dagen kunnen stemmen. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen ervoor kiezen vandaag of morgen hun stem uit te brengen. Eén ding is zeker: op deze dagen zal het een stuk rustiger verlopen dan op de woensdag.

Je kunt vandaag op zo’n 1700 plekken naar de stembus gaan. Het eerste stembureau gaat om 06.00 uur open en is te vinden op het station van Harderwijk. Het mobiele stembureau bij station Harderwijk is vandaag, morgen en woensdag alleen open tijdens de spitsuren: van 06.00 tot 09.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur.

Primeur mobiele stembureau station Harderwijk

In twaalf gemeenten zijn maandag en dinsdag stembureaus bij het NS-station open. Twee daarvan zijn maar op één van deze dagen open en niet op woensdag. Dat zijn Halfweg-Zwanenburg (alleen vandaag) en Nieuw-Vennep (alleen morgen).

Woensdag zijn het er veel meer. Dan kan er op of bij veertig stations worden gestemd. Op de stations Hilversum en Utrecht zijn twee stembureaus. Kijk wel goed naar de openingstijden voordat je gaat stemmen. De meeste stemlokalen gaan pas om 07.30 uur open. Stemmen kan met een geldige stempas en een geldig identiteitsbewijs. Een identiteitsbewijs is geldig om mee te stemmen als het niet langer dan vijf jaar verlopen is.

Stemmen binnen je gemeente

Om 21.00 uur sluiten de stemlokalen weer. Daarna blijven de stembussen met daarin de stembiljetten gesloten. Stembureauleden stellen wel vast hoeveel kiesgerechtigden hebben gestemd, door het aantal geldige stempassen en volmachtbewijzen te tellen. De gemeente vervoert de stembussen, stempassen en volmachten naar een veilige opslag. De sleutel van elke stembus wordt apart vervoerd en het vervoer van de spullen gebeurt altijd door minimaal twee personen. De stemmen die op vandaag en morgen zijn uitgebracht, worden woensdag overdag geteld.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vanaf vandaag kun je al stemmen binnen je gemeente
Sluiten