Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 14 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zelenski: ‘No-flyzone boven Oekraïne, anders raketten op NAVO-landen’

President Volodimir Zelenski van Oekraïne heeft er opnieuw bij de NAVO op aangedrongen een no-flyzone in te stellen boven zijn land. Anders zullen er in de nabije toekomst ook raketten terechtkomen op het grondgebied van NAVO-lidstaten, waarschuwt hij.

Vandaag zou Zelenski tot de Raad van Europa spreken. Hij heeft dat echter afgezegd ‘om een dringende reden’. Zelenski spreekt van „heel dringende onvoorziene omstandigheden”.

„Als jullie ons luchtruim niet sluiten, is het slechts een kwestie van tijd totdat Russische raketten op jullie grondgebied vallen, op het grondgebied van de NAVO”, zei Zelenski in een videotoespraak.

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, maakte begin maart duidelijk dat de westerse militaire alliantie niet zal ingrijpen om bijvoorbeeld Russische gevechtsvliegtuigen uit het Oekraïense luchtruim te weren. Hij wees destijds op „de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het conflict niet escaleert en buiten Oekraïne om zich heen grijpt”.

‘NAVO niet betrekken bij oorlog Oekraïne’

Stoltenberg stelde dat de NAVO niet direct bij de oorlog in Oekraïne betrokken wil worden. „Wij zoeken geen oorlog met Rusland”, zei hij. Daarom stuurt de alliantie geen vliegtuigen naar het Oekraïense luchtruim, en geen troepen naar het land, benadrukte hij. Ook al was dat volgens Stoltenberg een pijnlijk besluit.

Maar indien er Russische raketten neerkomen op het grondgebied van zijn lidstaten, zou de NAVO alsnog betrokken raken bij het conflict. De videoboodschap van Zelenski komt een dag nadat 35 mensen omkwamen en meer dan 130 mensen gewond raakten als gevolg van Russische luchtaanvallen op de Oekraïense militaire basis in Yavoriv. Die ligt op minder dan 25 kilometer van de grens met NAVO-lid Polen. Het was voor het eerst dat het oorlogsgeweld in Oekraïne de Poolse grens zo dicht naderde.

Zelenski spreekt tot Raad van Europa

De Raad van Europa houdt vandaag een speciale zitting over Oekraïne. Volodimir Zelenski zou de raad via een videolink toespreken, maar dat is zoals gemeld op het laatste moment niet doorgegaan.

De raad debatteert de hele dag over de gevolgen van de aanval van Rusland op Oekraïne. Rusland is kort na de inval in Oekraïne als lid geschorst en liet later weten zich helemaal uit de raad terug te trekken. De parlementaire vergadering van de raad wordt nu toegesproken door de Oekraïense premier Denis Sjmyhal. Hij krijgt om 16.00 uur het woord.

De landen van de Europese Unie en van de NAVO ondermijnen volgens het Kremlin het functioneren van de raad. Die werd in 1949 opgericht om de vrede, de rechtsstaat, de democratie en de mensenrechten in alle landen van Europa te bevorderen. De raad staat geheel los van de EU en telt bijna vijftig leden inclusief landen in de Kaukasus.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zelenski: ‘No-flyzone boven Oekraïne, anders raketten op NAVO-landen’
Sluiten