Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 13 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Documentaire FVD-lid online te zien na geweigerde premiere in Tuschinski

Een documentaire van Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie (FVD) is vanaf vanavond te bekijken via YouTube. In de docu, getiteld GIDEON, gaat het Kamerlid op zoek naar „antwoorden op vragen over het vaccinatiebeleid en de vaccins tegen Covid-19”.

Eerder werd duidelijk dat bioscoop Tuschinski de première van de documentaire weigerde door te laten gaan vanwege uitspraken die Van Meijeren en andere FVD-leden gedaan zouden hebben over de Holocaust. Daarom is de documentaire nu te zien via het YouTube-kanaal van Café Weltschmerz.

Vergelijking met Tweede Wereldoorlog

FVD trok tijdens de coronacrisis regelmatig de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Zo noemde FVD-leider Thierry Baudet ongevaccineerden ‘de nieuwe Joden’. Mensen die meegaan met het coronabeleid, de zogenoemde ‘wegkijkende uitsluiters’, waren volgens hem niet veel anders dan de nazi’s en NSB’ers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Van Meijeren kwam eerder zelf ook in opspraak na beweringen over het coronabeleid waarbij hij de Tweede Wereldoorlog aanhaalde. Hij zei onder meer in september dat mensen die niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus hetzelfde overkwam met allerlei beperkingen als destijds de Joodse gemeenschap.

Pathé weigert documentaire te vertonen

Bioscoopketen Pathé liet eerder vandaag weten dat de geplande première morgen niet door zou gaan. Meerdere bezoekers en medewerkers hadden de bioscoopketen erop gewezen dat er verschillende uitlatingen over de Holocaust zijn gedaan die door Holocaustslachtoffers en nabestaanden als zeer kwetsend worden ervaren. „Dat past niet bij de nagedachtenis van Abraham Tuschinski, die zelf tijdens de Holocaust is vermoord”, schrijft Pathé op Twitter.

Van Meijeren reageert in een video op Twitter op het besluit van Pathé. Hij noemt het zorgwekkend dat de bioscoopketen zijn documentaire weigert. „Zorgwekkend dat Pathé de docu over mijn zoektocht naar de waarheid heeft gecanceld omdat ik de Holocaust zou hebben gebagatelliseerd. Een absurd verwijt.” Verder zegt hij in de video dat het tegenovergestelde juist waar is. „Tijdens een debat in de Tweede Kamer heb ik juist benadrukt hoe verschrikkelijk het is wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.”

Chinese steden weer in lockdown vanwege snel oplopende coronabesmettingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Documentaire FVD-lid online te zien na geweigerde premiere in Tuschinski
Sluiten