Manners.nl
Manners.nl Televisie 14 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Pauw-kijkers snappen ‘t niet: waarom Kaag en De Jonge over dit onderwerp?

Jeroen Pauw was gisteravond met de special De macht en het vertrouwen te zien op NPO 1. Centraal stond het vertrouwen in onze politici en bestuurders. Kijkers, inclusief voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas, vroegen zich af waarom juist Hugo de Jonge en Sigrid Kaag dit moesten duiden.

„Dit gesprek sloeg nergens op.” Ahmed Aboutaleb kwam er beter van af.

De speciale uitzending luidde de week van de gemeenteraadsverkiezingen in. Vandaag tot en met woensdag kun je stemmen. De lokale gezichten, waarom de verkiezingen draaien, zien we niet zo vaak op de landelijke televisie. De bekende koppen uit de landelijke politiek wel. Zo gaat dat op televisie.

Pauw – De macht en het vertrouwen

Uit onderzoek blijkt dat vertrouwen in onze politici en bestuurders nog nooit zo laag is geweest. Hoe komt dit? En wat zijn de gevolgen? Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen praatte Jeroen Pauw in het Raadhuis in Hilversum met onder anderen ministers Sigrid Kaag en Hugo de Jonge en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb over deze problematische kwestie.

Het gesprek ging over de kloof tussen burgers en de politiek. Welke gevolgen heeft het lage vertrouwen en wat is de impact voor de politici, werk en privé? Aan de hand van recent onderzoek, sprekende voorbeelden uit de praktijk en gesprekken met bestuurders en burgers probeerde Pauw het vertrouwen te peilen.

Kijkers verbaasd over Sigrid Kaag en Hugo de Jonge

Dat de kijkers verbaasd zijn over het optreden van Sigrid Kaag en Hugo de Jonge kun je deels wat kortzichtig noemen. Beide politici kregen privé (zowel op social media als op straat) te maken met bedreigingen en waren vaak de kop van jut in discussies over politiek. Vaak met argumenten waar je ‘ook wat van kon vinden’. Een andere manier om er tegenaan te kijken: waarom hebben deze ministers, die er volgens velen een potje van hebben gemaakt, ook hierover weer het eerste woord? Beide geluiden kwamen gisteravond naar voren.

Er waren ook minder cynische kijkers

https://twitter.com/brachavaleria/status/1503159888431697921

Als je de aflevering hebt gezien, weet je dat het allemaal wat genuanceerder ligt dan het sentiment op Twitter. Feit is dat het hard nodig is om het vertrouwen in de politiek en de veiligheid van politici te bespreken. Over de gemeenteraadsverkiezingen is de kijker in ieder geval niet zo veel wijzer geworden.

Terugkijken

Bekijk Pauw – De macht en het vertrouwen met Kaag, De Jonge en Aboutaleb hier terug.

Dit artikel verscheen ook bij Metro’s collega’s van Manners.

Acrobatiek en volksdansen in Boer Zoekt Vrouw zorgt voor hilarische (en ongemakkelijke) tv

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Pauw-kijkers snappen ‘t niet: waarom Kaag en De Jonge over dit onderwerp?
Sluiten