Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 8 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nasrdin Dchar ziet ‘dubbele standaard’ over vluchtelingen: ‘En de Arabische en Afrikaanse dan?’

Acteur Nasrdin Dchar spreekt zich uit over de behandeling van vluchtelingen in Nederland. Volgens hem meet men met twee maten. Waar de Oekraïense vluchtelingen momenteel worden omarmd, worden Arabische of Afrikaanse vluchtelingen volgens hem met de nek aangekeken.

Door de invasie van Rusland in Oekraïne vluchten momenteel veel Oekraïners de grens over. In Nederland zijn er allerlei acties gaande om deze mensen te helpen en bekend en onbekend Nederland betuigt zijn of haar steun.

Nasrdin Dchar valt over ongelijke behandeling vluchtelingen

Maar volgens acteur Dchar, die we onder meer kennen van Mocro Maffia, is er een dubbele standaard. Hij uit zijn ongenoegen op Instagram. Hij plaatst een aantal krantenkoppen over het asielzoekerscentrum in Harskamp. En de protesten die daar volgden vanwege de komst van Afghaanse vluchtelingen vorig jaar.

Dchar valt over de ongelijke behandeling van vluchtelingen in Nederland. Volgens hem zijn we voor de Oekraïense vluchtelingen „barmhartig” en vindt hij het „prachtig” dat Nederlanders mensen opvangen. Maar daartegenover staat volgens hem dat Afrikaanse of Arabische vluchtelingen worden bestempeld als „gelukszoeker” of „vluchtelingenplaag”.

Volgens hem zijn mensen nog steeds niet gelijk, wat de acteur pijn doet. „Dat we in een land leven waarbij niet ieder mens gelijk is, dat wist ik al. Maar dat de dubbele standaard nu met deze verschrikkelijke oorlog zich zo duidelijk ontbloot, vind ik misselijkmakend.”

Nederland biedt onderdak aan Oekraïense vluchtelingen

Onder het bericht van Dchar reageren veel mensen op zijn pleidooi. „Dit zit mij ook dwars”, „spijker op de kop” en „goed dat je dit uitspreekt”, klinken sommige reacties. Daarna halen reageerders ook de vluchtelingen uit Syrië of de vluchtelingenkampen bij Moria aan. Echter verdedigen sommigen ook het feit dat een Europees land dichterbij Nederland staat.

Gisteren vond de grootschalige actie ‘Samen in actie voor Oekraïne’ plaats, voor Giro555. Daarbij werd een bedrag van 106 miljoen euro opgehaald. Vandaag liet premier Mark Rutte weten dat het kabinet de opvang van grote aantallen vluchtelingen uit Oekraïne als een crisis gaat behandelen.

De crisisaanpak betekent dat verschillende ministeries sneller met elkaar kunnen samenwerken om de opvang van Oekraïners in goede banen te leiden en allerlei vraagstukken op te lossen. Het gaat bijvoorbeeld ook om volkshuisvesting, onderwijs en zorg, aldus Rutte.

Wat gebeurt er eenmaal in Europa eigenlijk met vluchtelingen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nasrdin Dchar ziet ‘dubbele standaard’ over vluchtelingen: ‘En de Arabische en Afrikaanse dan?’
Sluiten