Judith Tielemans
Judith Tielemans Entertainment 7 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Frogers, Meilandjes en Ten Brink helpen op Oekraïne-actiedag

Tijdens de nationale Oekraïne-actiedag zetten bekende Nederlanders zich in voor onder andere het belpanel. Zo zitten Natascha en Danny Froger in Beeld en Geluid in Hilversum achter de telefoon om geld in te zamelen voor de actie voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

De publieke en commerciële radiostations voeren vandaag actie, onder de noemer Radio555. Dj’s van verschillende radiostations presenteren in duo’s vanuit Beeld en Geluid een speciale uitzending. Daar worden ook telefoontjes opgenomen van mensen die geld willen doneren tijdens de Oekraïne-actiedag.

Bekende Nederlanders voeren actie

Ook oud-schaatser Mark Tuitert, Kim Kötter en StukTV-presentator Thomas van der Vlugt zitten in het belteam. Martien en Erica Meiland zitten er deze ochtend ook bij, net als Denise Speelman en Julia Sinning, Miss Nederland van 2020 en 2021. Bellers hebben verder de kans om sterren als Robert ten Brink, Herman den Blijker, Pia Douwes of Mariska van Kolck aan de lijn te krijgen.

Om 06.00 uur beten Radio 10-dj Gerard Ekdom en Sander Lantinga namens Radio 538 het spits af vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. Daarna nam een oud radio-duo het over: Mattie Valk en Wietze de Jager. Zij zijn voor het eerst in vijf jaar weer samen achter de radiomicrofoon te horen. Jarenlang vormden ze een radio-duo op Qmusic. Vandaag zijn ze eenmalig bijeen gekomen voor de Oekraïne-actiedag. „Over abrupte eindes gesproken, daar hebben wij ervaring mee”, trapte Valk de uitzending om 08.00 uur af.

Wietze de Jager en Mattie Valk

De twee hadden in het weekend al even gebeld en daarvoor vergaderd over de uitzending, maar toch was De Jager „wel een beetje gespannen”, zo zei hij. „Ik ook”, geeft Valk toe. De mannen gingen in 2017 met ruzie uit elkaar. De dj’s zouden samen overstappen naar Sky Radio, maar Valk tekende, zonder dit aan De Jager te vertellen, een nieuw contract bij Qmusic. De Jager werkt sinds 2018 voor Radio 538. „Het voelt als kijken naar m’n ex”, vervolgde De Jager. „Ergens voel je nog een beetje liefde en vertrouwen, maar je denkt ook: wat een bokkenlul.”

Eerder liet Valk al weten dat hij en De Jager direct ‘ja’ hadden gezegd op de vraag of ze weer eenmalig samen radio wilden maken. De situatie in Oekraïne zet dingen die zijn gebeurd ook „in perspectief”, zo zei hij. „Dus wij geven elkaar een hand en gaan zo veel mogelijk geld inzamelen voor Oekraïne.”

Oekraïne-actiedag

Radio555 is een samenwerking tussen NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio 538, Radio10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime. De uitzending wordt gepresenteerd door dj’s van de verschillende stations van 06:00 tot 21:00 vanavond. In de afgelopen dagen is er al 21,4 miljoen euro gedoneerd voor hulp aan Oekraïne op Giro555.

WarTok: deze beelden ziet jouw kind op TikTok over de oorlog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.