Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 10 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Veiligheidsberaad houdt stakende politie verantwoordelijk voor controle nachthoreca

Mensen die denken dat er in het komende weekend niet gehandhaafd wordt op het naleven van de coronaregels in de nachtelijke horeca, hebben het mis. Gemeenten hebben diverse mogelijkheden om de regels te laten handhaven. „Dus als mensen ervan uitgaan dat er komende weekend niet gehandhaafd wordt, dan is dat niet juist”, aldus Hubert Bruls, voorzitter van Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

Ondanks dat er mogelijke versoepelingingen aankomen voor nachthoreca en cultuur, gaat het nachtleven in protest, zei Pieter de Kroon, woordvoerder van organisator NachtBelang dinsdag tegen Metro. Aankomend weekend is de nachthoreca van plan om na 22.00 uur hun deuren te openen, terwijl de horeca volgens de geldende coronamaatregelen om 22.00 uur gesloten moet zijn. Tegelijkertijd hebben politievakbonden acties aangekondigd zoals niet optreden tegen overtreders die te laat open zijn.

Veiligheidsberaad

Stakingen of niet: Bruls vindt dat de politie moet blijven controleren op het handhaven van de coronamaatregelen. „We gaan ervan uit dat er opgetreden wordt tegen grootschalige overtredingen van regels”, zegt de voorzitter van de Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. „De politie blijft de bijzondere verantwoordelijkheid houden voor het bewaken van de openbare orde.”

De gemeenten Groningen en Maastricht gaan met dat voornemen het weekend in. Een woordvoerder uit het noorden laat weten dat „het uitgangspunt handhaving is”, omdat Groningen de wet wil volgen. Vanuit het zuiden klinkt hetzelfde geluid, met als toevoeging dat de precieze uitvoering afhangt van „de verdere ontwikkelingen”, doelend op mogelijke verdere versoepelingen en acties van de politie. Maastricht handhaaft „altijd de coronamaatregelen, en als de situatie anders wordt, handelen we naar bevind van zaken”, aldus een gemeentewoordvoerder. Ook de gemeente Haarlem gaat handhaven, laat een woordvoerder weten.

Heropeningsacties

Onlangs zei de burgemeester van Nijmegen nog dat je de carnavalstraditie niet kunt verbieden. Volgens hem zou het heel lastig worden om iemand met een carnavalshart thuis te houden. Nu de horeca open is, wordt het volgens Bruls onmogelijk om carnaval te verbieden „Mensen komen thuis of op straat samen en daarvoor heb je geen vergunning nodig”, zei hij.

Toen de gewone horeca bij wijze van actie de deuren opende, reageerden burgemeesters verschillend. Sommigen lieten dat oogluikend toe, terwijl het bij anderen niet mocht. Daarna is in het Veiligheidsberaad afgesproken om één lijn te trekken: bij de heropeningsactie Kapsalon Theater was dat nergens toegestaan en moesten theaters weer sluiten. Dat zal nu ook voor de nachthoreca gelden, ondanks het feit dat er versoepelingen aan lijken te komen.

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio vindt dat er goede redenen zijn om de maatschappij verder te openen. „Het nog langer gesloten houden is niet meer proportioneel”, aldus het beraad. Maar tot aan de persconferentie van het kabinet op dinsdag gelden de huidige regels.

Voorzitter van Veiligheidsberaad bij Nieuwsuur: ‘Kunnen niet elke cafébezoeker controleren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veiligheidsberaad houdt stakende politie verantwoordelijk voor controle nachthoreca
Sluiten