Redactie Metro
Redactie Metro Sport 10 feb 2022

Schaatser Patrick Roest: ‘Beschuldigingen Van der Poel respectloos’

Patrick Roest, olympisch schaatser voor Nederland, is niet zo blij met de opmerkingen van zijn concurrent, Zweed Nils van der Poel. Laatstgenoemde beschuldigde TeamNL namelijk van het proberen te beïnvloeden van de ijsmeester. Dat zei hij gisteren tijdens een persconferentie. „Dat valt me eigenlijk wel van hem tegen. Hij wint de 5 kilometer en dan komt hij hiermee. Ik vind niet dat je dat moet doen”, zei Roest, die zondag net naast het goud op de olympische 5000 meter greep.

Kritiek Van der Poel op TeamNL

Op de website schaatsen.nl, het nieuwsplatform van de Nederlandse bond KNSB, verscheen een artikel waar de Zweed op zijn beurt niet blij mee was. Bewegingswetenschapper Sander van Ginkel, die deel uitmaakt van TeamNL, meet dagelijks de ijstemperatuur op de schaatsbaan in Beijing. Met die gegevens stapt hij regelmatig naar de Canadese ijsmeester Mark Messer. Volgens de Zweed Van der Poel is dat „corrupt”.

„Ik weet niet waarom hij het roept”, zei Roest. „Ik weet dat de 10 kilometer zijn beste afstand is en als hij dan de 5000 meter wint, is hij al heel goed bezig. Ik snapte de opmerkingen ook niet helemaal. Hij moet zelf weten wat hij in de media roept. Daar heb ik niet veel mee te maken.”

Patrick Roest: ‘IJsmeester weet heus wat hij doet’

Buitenlandse schaatsers weten volgens Roest al jaren dat TeamNL’ers het ijs meten. „Het is allemaal niet zo erg als hij denkt dat het is. Deze ijsmeester weet heus wel wat hij doet. Je hoeft hem echt niet te vertellen hoe hij ijs moet maken. Daar heeft hij ons niet voor nodig.”

De mogelijkheid bestaat ook dat Van der Poel dit expres zei in aanloop naar de 10 kilometer. Roest denkt ook dat dat kan. „Misschien wel, maar ik denk dat je dat spel ook op een andere manier kan spelen.” Volgens de 26-jarige schaatser gaat het wel ver om die dingen te roepen en te vergelijken met gebruik van doping. „Dat is wel heel heftig.”

Roest zegt dat hij zelf niet extra gemotiveerd hoeft worden. „Het doet niets met mijn raceplan en maakt me verder niets uit. Ik heb dit niet nodig om een snelle tijd te rijden. Daar heb ik hem niet voor nodig en zeker niet de dingen die hij roept.”

Alle Metro-artikelen over de Olympische Spelen in Beijing vind je hier.

Van 12 chemo’s naar goud Olympische Spelen: het verhaal van Max Parrot

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Schaatser Patrick Roest: ‘Beschuldigingen Van der Poel respectloos’
Sluiten