Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 21 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Twitter kritisch op ‘Verbroedering’-uitspraak Mark Rutte: ‘Te laat Mark’

Premier Mark Rutte gaf, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, een groot interview aan het AD. Daarin spreekt hij over „verbroedering” en „elkaar opzoeken”. Niet iedereen waardeert de harmonieuze woorden van Rutte en online kan de VVD’er rekenen op verontwaardigde reacties.

Het interview verscheen vandaag in de krant. Rutte vertelt daarin over zijn optimisme voor de komende tijd en moedigt aan om elkaar weer op te zoeken na de coronacrisis. „Mijn oproep is nu, naar mezelf en iedereen: laten we elkaar weer opzoeken, luisteren naar elkaar, naast elkaar gaan staan.”

Mark Rutte roept in interview op tot ‘liever zijn’

De politicus vertelt over de polarisatie die in Nederland de afgelopen tijd ontstond en dat we weer wat „liever” mogen zijn. Coronadiscussies liepen de aflopen tijd soms zo hoog op dat vriendengroepen en families uit elkaar vielen. Daarover zegt Rutte: „Ik kan dat niet oplossen. Maar ik kan alleen maar hopen en ertoe oproepen dat we onze volksaard terugvinden: discussiëren, maar ook een beetje lief voor elkaar zijn.”

Rutte legt uit dat de complotdenkers, die volgens hem een kleine groep vormen, de afgelopen tijd ook behoorlijk veel aandacht kregen. De heftige maatregelen waren volgens hem onvermijdelijk in de bestrijding van de pandemie. Maar hij kijkt nu vooral uit naar het ‘oude normaal’. „Ik hoop dat we weer naar sportevenementen kunnen, naar festivals in de zomer. Ik miste ook dat ik bij de Toppers niet weer naast Halbe Zijlstra (oud-VVD’er) kon gaan staan in zo’n foute outfit”, aldus de politicus.

Kritische reacties op Twitter

Al snel druppelen deze ochtend de reacties binnen op Twitter. En daar schromen veel twitteraars niet om hun kritische mening te delen. Uit de reacties blijkt dat lezers wel iets meer zelfreflectie van de premier hadden verwacht. Zeker met alle impact van de coronamaatregelen, de Toeslagenaffaire en polarisatie in Nederland. Daarnaast ligt het er volgens sommigen wel erg dik bovenop dat de verkiezingen eraan komen. Mocht je trouwens nog niet weten op welke partij je wilt stemmen de aankomende verkiezingen? Wellicht helpt het kieskompas. 

Politici reageren op ‘Verbroedering’-uitspraak

Overigens kunnen een aantal politici het ook niet laten om te reageren op het interview. Voornamelijk uit de rechtse hoek klinkt kritiek.

Dierderik Ebbinge ‘op dreef’ in satirische Kiespijn: ‘Schaterend op de sofa’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Twitter kritisch op ‘Verbroedering’-uitspraak Mark Rutte: ‘Te laat Mark’
Sluiten