Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 17 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Stemmen? Vanaf vandaag kun je gebruik maken van het Kieskompas

Geen idee waar je op wilt stemmen tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen? Goed nieuws voor jou: kiezers uit 35 gemeenten kunnen vanaf vandaag weer het Kieskompas gebruiken. Met de onlinestemhulp kunnen zij alle standpunten van politieke partijen in hun gemeente vergelijken en zo bepalen welke partij het beste bij hen past.

„Wij hebben de afgelopen weken ruim 10.000 standpunten van 352 politieke partijen gecheckt”, vertelt Max Wastiaux, projectmanager van Kieskompas. „Bij twijfel hebben we contact opgenomen en de partijen gevraagd om hun standpunt verder toe te lichten of ander bewijs aan te leveren. Al deze informatie is te vinden in het Kieskompas.”

Kieskompas

In het Kieskompas vind je standpunten over bijvoorbeeld privacyvraagstukken, de woningmarkt en het coronabeleid. Ook kunnen kiezers hun mening geven over thema’s als logistiek, de klimaatcrisis en de culturele sector. Verder worden er thema’s belicht zoals het opnemen van vluchtelingen, preventief fouilleren en het aanbrengen van groene voorzieningen in de gemeente.

Om een keuze te maken op welke politieke partij je wilt stemmen, kun je ook stemhulpen als StemWijzer en MijnStem weer gebruiken. Voor 55 gemeenten is de StemWijzer te raadplegen. De 250 stemhulpen van MijnStem gaan gefaseerd live en staan vanaf 25 februari compleet online.

Gemeenteraadsverkiezingen

Aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart doen 334 van de 345 gemeenten mee. In elf gemeenten wordt dus nu niet gestemd. In acht daarvan zijn vanwege herindelingen in de afgelopen jaren al raadsverkiezingen geweest. In drie gemeenten volgt de stembusgang vanwege een fusie op een later moment. Ook kun je al twee dagen vóór 16 maart stemmen op de politieke partij van jouw keuze.

Uit de peilingen blijkt dat ‘nieuw rechtse’ partijen het goed doen onder de kiezers. Niet iedereen is daar blij mee. Zo zei Sigrid Kaag (D66) in een campagne-speech: „Het extremisme draagt op straat foute vlaggen of een fakkel. In de Tweede Kamer draagt het een das.” En zij riep andere partijen op om FVD en PVV op lokaal niveau uit te sluiten.

Het Metro-panel over de stelling: ‘Het uitsluiten van radicaal rechts is niet democratisch’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.