Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 21 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Zes dagen storm op rij: is dat in Nederland ooit eerder gebeurd?

Voor de zesde dag op rij is op minstens één van de officiële KNMI-meetpunten boven ons land een uur lang gemiddeld windkracht 9 gemeten. Zes dagen storm op rij… hebben we dat eerder meegemaakt eigenlijk? En moet we al vrezen voor nog meer felle windstoten tijdens carnaval?

Het antwoord op de eerste vraag is eenvoudig: zes dagen storm op rij kwam in Nederland nooit eerder voor (sinds het weer wordt gemeten en voorspeld). Je hebt dus ‘iets unieks meegemaakt’, stelt weerdienst Weeronline. Het vorige record stond op vijf officiële stormdagen op rij. Na vandaag is het stormweer voorbij, maar kan het wel af en toe nog flink waaien.

Storm-record dateert van 1979

De vorige recordreeks van vijf stormdagen op rij was in handen van december 1979, januari 1984, januari 1993 en februari 2014.

Wanneer een storm rond middernacht passeert kan één stormdepressie twee stormdagen opleveren. Dit was afgelopen week het geval met storm Dudley die woensdag en donderdag over ons land trok. Vervolgens kwam zware storm Eunice die vrijdag veel schade in ons land veroorzaakte en in het noorden aan het begin van de nacht naar zaterdag nog flink tekeerging. Storm Franklin bracht vervolgens zowel gisteren als vandaag storm teweeg aan de Nederlandse kust.

Rust lijkt wat terug, maar storm blijft

Vanaf morgen hoeven we voorlopig geen rekening meer te houden met stormen en zeer zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Toch schakelen we nog niet over op een rustig weertype en blijft het van tijd tot tijd stevig waaien. Vooral in de kustgebieden kan het daarbij soms nog tot zware windstoten komen van 75 tot 100 kilometer per uur. „Maar ten opzichte van al het stormgeweld van de afgelopen zes dagen stelt het relatief weinig voor. Mogelijk komt de wind in het weekend verder tot bedaren en kan het met wat zon aangenaam zijn”, voorspelt Rico Schröder van Weeronline.

Carnavalvierders kunnen gerust ademhalen

Het zou het komende carnaval maar zulk weer als afgelopen weekend worden… Poeh. Geen optocht zou er in de storm worden gelopen. Van zaterdag tot en met volgende week dinsdag wordt carnaval gevierd en de feestgangers kunnen opgelucht ademhalen. Het weerbeeld ziet er in het weekend en begin volgende week goed uit. De zon schijnt flink en het blijft droog, zo is de voorspelling. De temperatuur loopt op naar 8 of 9 graden, maar vooral de nachten worden kouder met temperaturen rond of onder het vriespunt. Na het weekend wordt het met name overdag wat zachter.

Na al het stormgeweld van de laatste dagen ziet het weerbeeld er voor de carnavalvierders dus prima uit. In het weekend blijft het droog en schijnt de zon flink. De temperatuur loopt op naar 8 of 9 graden en er staat over het algemeen niet veel wind. De nachten verlopen wat kouder met temperaturen rond of zelfs iets onder het vriespunt. Tip van Weeronline: „Als je een warme kroeg verlaat, is dit wel iets om rekening mee te houden.”

Dit zijn de mooiste stranden van Thailand – en je kunt er weer naartoe!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zes dagen storm op rij: is dat in Nederland ooit eerder gebeurd?
Sluiten