Mike Vlastuin
Mike Vlastuin Sport 21 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

FC Utrecht wil nieuwe regels fouilleren, na vuurwerk-ellende Vitesse

Tijdens de wedstrijd FC Utrecht tegen Vitesse hebben de supporters uit Arnhem zich gisteren misdragen. De supporters gooiden meerdere keren met vuurwerk. Algemeen directeur Thijs van Es van FC Utrecht wil daarom de regels voor het fouilleren aanscherpen.

De supporters van Vitesse hebben het vuurwerk op het veld en de omliggende tribunes gegooid. Hierdoor heeft scheidsrechter Allard Lindhout de wedstrijd tweemaal moeten stilleggen. Uiteindelijk is de wedstrijd hervat en geëindigd in een gelijkspel.

‘Vuurwerk van ellendelingen’

Dit weekend zou in het teken komen te staan van de volle stadions. Sinds november vorig jaar zijn de stadions ‘op slot’ geweest. Afgelopen weekend mochten de stadions eindelijk weer gevuld worden. „Het is echt een verschrikking dat het zo verkloot wordt door een stel ellendelingen bij een wedstrijd met publiek, waar heel veel mensen weer zin in hadden”, geeft Van Es aan bij ESPN. De supporters van Vitesse misdragen zich vaker. Na de wedstrijd tegen NEC is het namelijk uit de hand gelopen waarbij de supporters veel geweld hebben gebruikt tegen de politie.

Na de rellen in Rotterdam bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen van vorig jaar, was het ook onrustig buiten de stadions. Door de coronamaatregelen mochten de supporters niet meer aanwezig zijn in het stadion. Bij de wedstrijden van AZ – NEC, Heracles – Fortuna Sittard en Cambuur – FC Utrecht verzamelde de supporters zich buiten de stadions met vuurwerk.

Een aantal deze supporters zijn ook het stadion binnen gedrongen. Het begon bij AZ – NEC waar de supporters van AZ zelfs het veld betraden. Kort hierna verschenen er supporters van Heracles op het veld bij Heracles – Fortuna Sittard. Beide wedstrijden zijn tijdelijk stilgelegd. In de avond was het weer raak toen de supporters van Cambuur het veld op kwamen.

Aanpassen van regels

De directeur van FC Utrecht hoopt dat er meer mogelijkheden komen bij het fouilleren: „Zoals in Frankrijk bijvoorbeeld het geval is. Dat je op plekken mag fouilleren waar je hier in Nederland níét mag fouilleren.” Het is namelijk vaker voorgekomen dat er met vuurwerk is gegooid in de Nederlandse stadions. Van Es hoopt dat er vanuit de politiek zware maatregelen komen. „Het is schandalig dat er wordt gegooid naar een hoek waar ook kinderen zitten. Het slaat helemaal nergens op”, geeft hij aan.

Valentijn Driessen heeft in zijn column in De Telegraaf vanmorgen een oproep gedaan om uitsupporters te weren. Van Es sluit het niet uit dat er inderdaad binnenkort geen uitsupporters meer aanwezig zijn: „De politiek en lokale politiek gaan er een oordeel over vellen. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat er ineens geen uitpubliek meer is.” Hij snapt vooral niet hoe de supporters hun club hier mee willen ‘helpen’: „Dit heeft helemaal geen zak met voetbal te maken.”

Zes dagen storm op rij: is dat in Nederland ooit eerder gebeurd?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
FC Utrecht wil nieuwe regels fouilleren, na vuurwerk-ellende Vitesse
Sluiten