Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 13 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Nieuw rechts’ floreert in peilingen verkiezingen, regeringspartijen ‘voeren strijd tegen extreemrechts’

Ministers Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en GroenLinks-leider Jesse Klaver spraken zich onlangs hardop uit tegen een lokale samenwerking met ‘extreemrechtse’ partijen PVV en FVD. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht draait de campagne-machine inmiddels weer. Maar uit de peilingen blijkt dat juist de ‘nieuw rechtse’ partijen het buitengewoon goed doen onder de kiezers.

Dit weekend begon voor de politieke partijen de campagne-aftrap voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Het liberaal-conservatieve of radicaal rechtse (net hoe je het wilt noemen) Forum voor Democratie is van plan om in tientallen gemeenten mee te doen in de verkiezingen. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen deden zij alleen in Amsterdam mee. De partij heeft inmiddels nogal een imago opgebouwd, waarin politici zich hardop uitspreken tegen het coronabeleid en specifieke uitspraken doen.

Rechtse partijen doen het goed in de peilingen

Opiniepeiler Maurice de Hond deelt vandaag de meest recente peiling. Daaruit concludeert hij dat de regeringspartijen 26 zetels verloren. Drie nieuwe partijen, het conservatief-liberale JA21, het progressieve Volt en de rechtse boerenpartij BBB gaan er met de winst vandoor met 24 zetels. De traditionele grote drie partijen, kregen in het verleden meer dan 75 procent van de stemmen. Nu staat dat percentage op 25 procent, volgens De Hond.

Sigrid Kaag keert zich tegen FvD en PVV gemeenteraadsverkiezingen

En dat betekent dat zogenoemde ‘nieuw rechtse’ partijen het goed doen. Niet zozeer partijen als PVV en Forum voor Democratie stijgen in de peilingen, integendeel: zij verloren zetels. Maar JA21 en BBB zorgen voor de hogere aantallen in de rechtse hoek. PVV, FvD, JA21 en BBB behaalden samen 45 zetels. Bij de verkiezingen van 17 maart 2021 waren dit er 29. Daartegenover staat dat D66, VVD en CDA fors stemmen verliezen.

Gisteren spraken D66-leider Sigrid Kaag, GroenLinks-leider Jesse Klaver, Mark Rutte (VVD) en CDA-leider Wopke Hoekstra zich hardop uit tegen Forum voor Democratie en PVV. Dat gebeurde eerder al op landelijk niveau, maar op lokaal niveau werkten deze partijen wel samen. Tot dit weekend. Zo sprak Kaag: „Het extremisme draagt op straat foute vlaggen of een fakkel. In de Tweede Kamer draagt het een das”, in een campagne-speech. En zij riep andere partijen op om FVD en PVV op lokaal niveau uit te sluiten. Zij noemt de gemeenteraadsverkiezingen dan ook de strijd tegen ‘extreemrechts’. Ze haalde uitspraken over de Holocaust, tribunalen en bedreigingen aan, die de afgelopen tijd klonken vanuit de radicaal-rechtse hoek.

GroenLinks en D66 willen geen ‘extreemrechtse’ partijen

GroenLinks-leider Jesse Klaver deed eenzelfde soort uitspraak op zijn partijcongres. Volgens hem is FVD een „systemische aanval op de democratische rechtsstaat”. Ook haalt hij de bestorming van het Capitool in Washington aan, politiek geweld wat ook vanuit de FVD zou kunnen komen, volgens hem. Zowel D66 als GroenLinks willen geen ‘extreemrechtse’ partijen in lokaal bestuur.

Wopke Hoekstra en Mark Rutte sluiten zich aan

Ook VVD’er Mark Rutte en CDA-leider Wopke Hoekstra keren zich tegen de radicaal-rechtse partijen en steunen de uitspraken van Klaver en Kaag. Zij zien evenals een lokale samenwerking met PVV en FVD niet zitten. „Ik zie onze afdelingen niet samen besturen met PVV en FVD, zeker niet gezien wat er de afgelopen tijd gebeurd is”, aldus Rutte. Hij denkt dat lokale afdelingen tot dezelfde conclusie zullen komen. „Ik denk niet dat het nodig is, maar desnoods roep ik ze ertoe op.”

De gemeenteraadsverkiezingen vinden op woensdag 16 maart plaats.

Het Metro-panel over de stelling: ‘De coronapas valt niet meer uit te leggen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.