Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 13 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Boetes en waarschuwingen voor nachtclubs die deuren openden

Feestvierders mogen dan wel een euforische nacht hebben beleefd: voor diverse clubs ziet de morning after er iets minder rooskleurig uit. Veel nachtclubs die gisteren hun deuren illegaal openden tijdens de protestactie De Nacht staat op kunnen een boete verwachten. In Amsterdam gingen 25 nachtclubs open, waarvan er zeker 24 een boete kunnen verwachten van 4500 euro. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

Bij 24 van de 25 gecontroleerde clubs was vooraf bekend dat ze meededen aan de actie tegen de coronamaatregelen. Burgemeester Femke Halsema had deze eigenaren op voorhand gewaarschuwd dat als ze open zouden gaan, ze een dwangsom riskeerden. Bij herhaling volgt sluiting. Het is nog niet duidelijk of de club waarvan deelname aan het protest niet bekend was, ook een boete krijgt.

Feestjes bij nachtclubs en buitenevenementen

Acht clubs in Rotterdam moesten de deuren sluiten. Tegen vier zaken wordt een zogenoemde bestuurlijke rapportage opgesteld. Op basis daarvan kan de gemeente bijvoorbeeld een boete of dwangsom opleggen. Een woordvoerster van de gemeente kon nog niet zeggen wat de reden hiervan is. Ook is volgens haar aan het begin van de zaterdagavond in het centrum een illegaal buitenevenement beëindigd.

In Utrecht hebben handhavers tien keer mondeling gewaarschuwd en daarna nog zes schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld. Vervolgens zijn alle horecagelegenheden die nog open waren, dichtgegaan. De uitstroom verliep rustig, aldus een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma.

In Den Haag zijn voor zover bekend geen clubs opengegaan, laat een woordvoerder van de gemeente weten. „Bij ons zijn geen clubs bekend die open zijn gegaan. Iedereen heeft zich netjes aan de maatregelen gehouden.” Voor zover de woordvoerder het weet, hoefden dan ook geen waarschuwingen of boetes te worden uitgedeeld.

De nacht staat op

Eerder was al bekend dat poppodium 013 in Tilburg een boete van 10.000 euro heeft gekregen. Het feest kon ondanks de boete wel doorgaan. Patronaat in Haarlem moest om 22.45 uur stoppen met optredens, waarna het publiek de locatie verliet.

In onder meer Maastricht en Groningen besloot de nachthoreca af te zien van deelname aan de protestactie vanwege het risico op hoge boetes. In beide steden vond wel een groot, illegaal feest plaats. Iets na middernacht waren beide feesten stopgezet.

Politie grijpt niet in bij nachtclubs, evenementenbranche wil 11 maart open

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Boetes en waarschuwingen voor nachtclubs die deuren openden
Sluiten