Julia Osendarp
Julia Osendarp Eten & drinken 13 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Stijgende koffieprijzen: in welke supermarkt haal je de goedkoopste koffie?

Wellicht heb je het al opgemerkt dat sommige producten duurder zijn. Zoals bijvoorbeeld een tankbeurt, maar ook een zak koffie. En aangezien we in Nederland aardige koffieleuten zijn, moeten we dus iets dieper in de buidel tasten. Iet meer betalen lijkt onvermijdelijk, maar er zit wel verschil in de koffieprijzen per supermarkt.

Belangenvereniging De Consumentenbond deed onderzoek naar de stijgende koffieprijzen. En zij concluderen dat een ‘bakkie troost’ de afgelopen jaren steeds duurder werd. Vooral de laatste week van januari vond een extreme prijsstijging plaats.

Prijsstijging koffie

De koffieprijzen stegen tussen februari 2021 en februari 2022 met 14 procent. Daarbij bleken merken Nescafe Dolce Gusto (24 procent) en Douwe Egberts Aroma Rood snelfilterkoffie de grootste prijsstijgers (20 procent).

De Consumentenbond vergeleek de koffieperikelen per supermarkt. Want waar haal je nu betaalbare koffie? Ze namen een aantal bekende koffiemerken en de verkopende supermarkten onder de loep. De conclusie? Bij supermarkten Dirk en Vomar haal je de goedkoopste merkkoffie. Het meeste geld betaal je bij de koffiespeciaalwinkel koffievoordeel.nl. Wat vrij ironisch is, gezien deze winkel zichzelf presenteren als de „voordeligste koffiewinkel van Nederland”. Hun koffie is 12 procent duurder dan het gemiddelde. Ook koffie bij de Spar en Albert Heijn behoort tot het duurdere segment.

Prijzen supermarkten voor koffie

Dus ben je een echte ‘koffie addict’? En functioneer je niet zonder een bakkie pleur? Dan is het raadzaam het volgende lijstje te raadplegen. Waarin de goedkoopste koffieverkooppunten op een rijtje staan.

 • Dirk: 6 procent goedkoper
 • Vomar: 6 procent goedkoper
 • Deka: 4 procent goedkoper
 • Hoogvliet: 4 procent goedkoper
 • Picnic: 3 procent goedkoper
 • Jumbo: 1 procent goedkoper
 • Jan Linders: 0 procent goedkoper
 • Coop: 1 procent duurder
 • Plus: 1 procent duurder
 • Poiesz: 1 procent duurder
 • Albert Heijn: 2 procent duurder
 • Spar: 9 procent duurder
 • Koffievoordeel.nl: 12 procent duurder

Stijgende brandstofprijzen

Hoe het kan dat koffie duurder wordt? Het klimaat in de landen van herkomst speelt daarin een rol. Droogte en onverwachte vorst in Brazilië spelen hebben invloed op de teelt, maar ook hogere brandstofprijzen hebben invloed. Koffie wordt per transport uit verre landen naar Nederland vervoerd. Ook voor het roosteren van koffiebonen in Nederland is gas nodig. Ben je je overigens doodgeschrokken van de hoogte van je energierekening? Lees hier meer over ons gemiddelde energieverbruik én onze gemiddelde energiekosten.

 

Miljonair worden? Deze eigenschappen hebben ze vaak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.