Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 13 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo zag ‘De Nacht staat op’ eruit: uitverkochte clubs, maar er werd ook ingegrepen

De nachtclubs openden gisteravond hun deuren voor hun protestactie De Nacht staat op. Vooral in de grote steden deden clubs mee. Massa’s mensen kwamen op de actie af, wat voor lange rijen voor de deur zorgde. Waar in Amsterdam veel feestgangers tot diep in de nacht doorgingen, kregen clubs in andere steden waarschuwingen of werden feestjes beëindigd. In Tilburg werd een boete van 10.000 euro opgelegd.

In Amsterdam stonden onder meer lange rijen voor nachtclubs als AIR en NYXX. De Amsterdamse nachtburgemeester Ramon de Lima noemde de sfeer gisteravond „uitgelaten en euforisch”. Ook in Rotterdam trok menig clubliefhebber de straten in voor een avondje uit. Bij Club Annabel, Perron en Reverse stonden lange rijen voor de deur. Entreeticket bij de hand, mondkapje op en QR-code scannen, zo organiseerden de meeste discotheken hun uitgaansnacht. Vooraf was bekend dat onder meer in Amsterdam voor veel clubs de kaarten waren uitverkocht.

Video’s protestactie De nacht staat op social media

Op social media worden veelvoudig filmpjes en foto’s gedeeld van feestgangers in en rond de clubs, waar volle straten en lange rijen voor de clubs op te zien zijn.

Sommige feestjes in nachtclubs gestopt

Maar niet overal konden clubgangers ongeremd hun gang gaan. In Utrecht deelden handhavers waarschuwingen uit. Daar moesten de clubs dicht. En bij het Tilburgse poppodium 013 werd een boete van 10.000 euro opgelegd. Voor een feest daar werden 1400 kaartjes verkocht. Ondanks de boete ging het feest wel door. Ook in Haarlem, bij poppodium Patronaat, ging het licht vroeger aan dan verwacht. Om 22.45 uur legden handhavers daar een feest stil. Zij dreigden met een boete van 50.000 euro als de organisatie niet zou meewerken. En tot slot werd ook twee illegale raveparty’s in Maastricht en Groningen vroegtijdig beëindigd.

Protestactie tegen coronamaatregelen

De nachtclubs en discotheken protesteerden gisteren tegen de coronmaatregelen. Brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) namen het initiatief tot dit protest. Volgens de organisatoren werden de nachtclubs de afgelopen tijd door het kabinet vergeten. De nachtclubs hielden bijna de hele coronacrisis hun deuren dicht, om afgelopen zomer even open te gaan. Daarna ging de boel wederom op slot. Met de aankomende versoepeling in zicht, ziet het ernaar uit dat horeca langer open mag blijven tot 01.00 uur. Wat voor veel nachtclubs en discotheken nog steeds te vroeg is.

Naast het clubprotest, staakten gisteren ook de politie vanwege de huidige cao-eisen. Daardoor kwam de handhaving  op boa‘s aan en ontbrak het aan agenten. Overigens verliep de nacht zonder escalaties.

Kritiek op QR-code bij nachtclubs

Naast euforie over de protestactie, klinkt er op social media ook kritiek. Waarom? Volgens sommigen staan nog steeds de QR-codes in de weg bij een vrij uitgaansleven. Maar daar hadden de clubgangers van gisteravond geen enkele moeite mee.

https://twitter.com/richard_0301/status/1492625441127084032

Waaien protesterende truckers over naar Europa? ‘Binnenhof Den Haag stroomt vol’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.