Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Discotheken en nachtclubs tot middernacht open, zelfde regels als andere horeca

Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september, net als de andere horecagelegenheden, tot middernacht open. Voor hen gelden dezelfde regels als bij andere zaken en het daarbij behorend coronabewijs. De horeca ziet de handhaving hiervan alleen helemaal niet zitten.

Vanavond vertellen demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge ons over de aankomende versoepelingen. Daarvan lekte alweer een hele hoop eerder uit. Ook is nu bekend dat discotheken en clubs hun deuren openen, meldt de NOS. Ook voor een bezoekje aan een nachtclub heb je een coronabewijs nodig.

Discotheken en nachtclubs zelfde regels als andere horeca

Ook is al bekend dat de mondkapjesplicht op scholen vervalt. In het openbaar vervoer en in taxi’s moet je wel nog een mondkapje op. Gister kwam al naar buiten dat evenementen zonder vaste zitplaatsen, zoals popconcerten, vanaf 25 september weer mogen. Wel wordt verwacht dat men maximaal 75 procent capaciteit gebruikt. Bezoekers van evenementen moeten ook een coronabewijs laten zien. Wanneer dit bewijs weer komt te vervallen is niet bekend. Over een maand wordt de situatie opnieuw bekeken.

Voor de gehele horeca wordt het coronabewijs dus realiteit vanaf de 25ste. Echter zijn ondernemers hier niet blij mee en claimen sommige ondernemers, volgens KHN duizenden, niet mee te doen. Verschillend kroegbazen en restauranthouders zien het niet zitten om deze regels te handhaven.

‘Geen versoepelingen maar verzwaringen’

„Het is onuitvoerbaar en discriminerend”, zegt horeca-eigenaar Laurens Meyer, die zo’n vijftig zaken door heel Nederland heeft, waaronder De Drie Gezusters. Ook de personeelstekorten in de horeca zorgen met de bijkomende regels voor problemen. Gilles Harthoorn, eigenaar van Hotel Café Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog, gaat ook niet handhaven. „Ze zijn de horeca helemaal om zeep aan het helpen”, zegt hij. Harthoorn is vooral boos dat hij klanten moet gaan controleren terwijl bij de Formule 1-race in Zandvoort wel alles leek te kunnen. En ook John Gulay van sportsbar O’Casey’s in Den Haag is klaar met het overheidsbeleid.

Ook het argument dat het kabinet de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad op te krikken, klinkt vaak. In Op1 sprak KHN-directeur Dirk Beljaarts hier al over en eerder liet de brancheorganisatie weten „woest” te zijn over de versoepelingen. Herman Hell, die meer dan tien zaken heeft in de regio Rotterdam, vindt dat iedereen welkom moet zijn in de horeca. Hell noemt de nieuwe maatregelen van het kabinet een verzwaring, terwijl daarnaast ook de steunmaatregelen worden gestopt. Dennis Kaatman, eigenaar van Het Vliegende Paard in Zwolle, meldt dat horecaondernemers in Zwolle overwegen dinsdagnacht uit protest langer open te blijven.

Deze versoepelingen kunnen we verwachten tijdens de persconferentie van vanavond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Discotheken en nachtclubs tot middernacht open, zelfde regels als andere horeca
Sluiten