Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 10 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Boa’s: ‘Voorkom moeilijkheden en versoepel horecaregels morgen’

De coronamaatregelen voor de nachthoreca kunnen het beste morgen al worden versoepeld, zegt voorzitter van de vakbond BOA ACP Richard Gerrits. Door de horecaregels eerder te versoepelen kunnen er volgens Gerrits veel problemen met handhaving voorkomen worden rond de aangekondigde opening van de horeca zaterdagavond.

Veel nachthorecazaken gaan zaterdag uit protest tegen de coronamaatregelen open. Politiebonden hebben aangekondigd agenten op te roepen niet te gaan handhaven in het kader van cao-acties. De handhaving zou dan bij de boa’s terechtkomen, maar die willen niet ingrijpen zonder steun van de politie.

Horecaregels

Daarover zei de veiligheidsberaad gisteren dat de politie moet blijven controleren op het handhaven van de coronamaatregelen. „We gaan ervan uit dat er opgetreden wordt tegen grootschalige overtredingen van regels”, aldus de voorzitter van de Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. „De politie blijft de bijzondere verantwoordelijkheid houden voor het bewaken van de openbare orde.”

De verwachting is dat komende dinsdag nieuwe versoepelingen worden aangekondigd, onder meer voor de horeca. Als de uitgelekte maatregelen kloppen, krijgt de horeca en de cultuursector binnenkort meer ruimte. Deze sectoren mogen dan langer openblijven en krijgen meer speling in het aantal bezoekers. Ook overweegt het kabinet om de nachtclubs weer te openen. Dat laatste zou dan met een 1G beleid gaan, waarbij iedereen zich moet laten testen voor toegang.

Versoepelingen vervroegen

„Vervroeg die versoepelingen met drie dagen, dat maakt het voor iedereen een stuk makkelijker”, aldus Gerrits. Dan zou er niet meer gehandhaafd moeten worden op de openingstijden van de horeca, die nu nog tot 22.00 uur open mag zijn.

De vakbond heeft met meerdere gemeenten overlegd over wat de plannen zijn. De meeste gemeenten willen gewoon handhaven, andere gemeenten zeggen dat er niet wordt gehandhaafd zonder politie. Ook wordt er veel gekozen voor handhaving van de horecaregels in burger. Dat betekent dat boa’s in normale kleding kijken welke horecazaken open zijn. Zo kunnen achteraf bestuurlijke boetes worden opgelegd en komt de veiligheid van de handhaver niet in het geding. „Dat is heel fijn. Er is dan geen gevaar voor de boa’s”, aldus Gerrits.

Horecazaken openen op veel plekken toch deuren uit protest tegen maatregelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.