Erik Jonk
Erik Jonk Sport 13 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Goud (6)! Eindelijk: sneltrein Suzanne Schulting & Co was niet meer te stoppen

Eindelijk, eindelijk. De Nederlandse shorttrackploeg bij de vrouwen heeft eindelijk die enorm verdiende gouden medaille op de Olympische Spelen te pakken. Sinds 2011 rijgt ‘Oranje’ internationale prijzen aaneen. Maar die ene plak ontbrak. Tot de schaatsende sneltrein vanmiddag door Beijing denderde.

De Nederlandse shorttracksters waren op het onderdeel aflossing 3000 meter in een veld met China, Zuid-Korea en Canada de grote favoriet en maakten dat dubbel en dwars waar. Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer en Yara van Kerkhof waren in het Capital Indoor Stadium overtuigend de beste. Een kwart rondje was Nederland de leiding even kwijt, maar Velzeboer maakte daar met een geweldige jump meteen een einde aan. Diezelfde Velzeboer zorgde met een versnelling ook voor het beslissende gat. Een gat dat er voor zorgde dat Suzanne Schulting onbedreigd juichend over de finish kon gaan.

Tweede goud Suzanne Schulting

Nederland won in een olympisch record. Voor Suzanne Schulting betekent het na de 1000 meter individueel de tweede gouden medaille op de Olympische Spelen van Beijing. In Pyeongchang 2018 won de 24-jarige Friezin haar eerste gouden plak en met de 1500 meter in China nog op komst, heeft Schulting nog kans op ‘goud 4’.

Goud voor Lara

TeamNL stuurde na de historische winst meteen een tweet ‘Voor Lara’ met een hartje de wereld in. Natuurlijk denken Schulting, Velzeboer, Poutsma en Van Kerkhof aan haar. Lara van Ruijven was hun teamgenoot. Zij overleed in juli 2020 op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-immuunziekte. Van Ruijven maakte vier jaar geleden tijdens de Olympische Spelen van Pyeongchang nog deel uit van de 3000 meter shorttrackploeg die toen een bronzen medaille won. Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof waren er toen ook bij, net als Jorien ter Mors.

Speciale vermelding Yara van Kerkhof

Yara van Kerkhof verdient bij de golden girls een speciale vermelding. Nederland won sinds 2011, inclusief de gouden medaille van vandaag, negentien internationale wedstrijden bij de aflossing over 3000 meter. De shorttrackster was er álle negentien keer bij. Een speciale vermelding verdient ook Rianne de Vries. Al drie Olympische Spelen lang (Sotsji, Pyeongchang en Beijing) maakt zij deel uit van de Oranje-ploeg. Als vijfde teamlid is zij echter nog nooit ingezet. Rianne de Vries heeft nog nooit ook maar één meter op de Olympische Spelen geschaatst, maar is altijd startklaar mocht de nood aan ‘de vrouw’ zijn.

TeamNL staat in China nu op zes gouden medailles. Naast Schulting en de ploeg won langebaanschaatsster Irene Schouten ook twee keer goud, op de 3000 en 5000 meter. Verder pakten Ireen Wüst en Kjeld Nuis allebei goud op de 1500 meter. In het medailleklassement steeg Nederland naar de derde plaats, achter Noorwegen en Duitsland.

‘We rijden nog steeds achter Lara’

Trots en ongeloof beheersten voor de NOS-camera de Nederlandse shorttracksters. „Ik heb de longen uit mijn lijf geschreeuwd, ik heb nu last van mijn keel. Ik ben zo trots op die meiden”, zei Suzanne Schulting. En natuurlijk werd er ook gerefereerd aan de eerder genoemde Lara van Ruijven. „Voor de rit keek ik even naar boven, of ze ons kracht kon geven”, vertelde Van Kerkhof, die amper kon bevatten wat haar was overkomen. „We rijden voor mijn gevoel ook nog steeds achter haar. Ze is erbij.” Schulting vertelde dat er vooraf nog gepraat is over Van Ruijven. „Dat is echt wel benoemd. We hebben er ook hier bij stilgestaan en er was hier en daar een traantje. Lara zit in ons hart. Ze zal trots op ons neerkijken. Dit was ook haar droom.”

Alle Metro-artikelen over de Olympische Spelen in Beijing lees je hier.

Historische medaille Olympische Spelen: skeleton-brons Kimberley Bos

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Goud (6)! Eindelijk: sneltrein Suzanne Schulting & Co was niet meer te stoppen
Sluiten