Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 3 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Hugo de Jonge kort voor vertrek: ‘Boosterprik gaat snel, maar te weinig mensen gaan’

Het zetten van de boosterprik tegen het coronavirus gaat sneller dan verwacht. Morgen worden de laatste 18-plussers opgeroepen om een afspraak te maken, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Kort voor zijn switch tot het ministerschap van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, benadrukt hij ook dat op dit moment nog onvoldoende mensen de extra prik zijn komen halen.

Dat het ‘boosteren’ sneller gaat dan verwacht, ligt volgens De Jonge niet aan een tegenvallende opkomst. Het priktempo ligt hoger dan de GGD’en aanvankelijk voor mogelijk hadden gehouden. „Vorige week zijn anderhalf miljoen prikken gezet, deze week gaan we daar nog overheen”. Vandaag zijn de eerste tieners opgeroepen om een afspraak voor de boosterprik te maken, als zij dat willen.

‘Boosterprik zal heel erg helpen’

De scheidende coronabewindsman – eind deze week geeft hij het stokje over aan zijn beoogde opvolger Ernst Kuipers – benadrukt dat de boosterprik „heel erg helpt” om de naderende besmettingsgolf als gevolg van de omikronvariant het hoofd te bieden. Ze zijn volgens Hugo de Jonge „echt nodig, omdat de oorspronkelijke vaccinaties onvoldoende bescherming bieden”.

De omikronvariant is bovendien besmettelijker dan de tot voor kort dominante deltavariant, wat zich nu al vertaalt in een weer oplopend aantal besmettingen. Vandaag was ook het aantal opgenomen coronapatiënten in de ziekenhuizen hoger (68) dan 24 uur eerder. De afgelopen weken was het aantal positieve tests juist afgenomen, mede dankzij de strenge lockdown die een week voor kerst van kracht werd.

Omikron milder, maar nog geen conclusies

Onderzoek in andere landen laat zien dat de omikronvariant waarschijnlijk wel een milder verloop kent dan de deltavariant. Maar het kabinet durft daar op grond van de nu bekende gegevens nog geen conclusies over te trekken. Het eerstvolgende weegmoment voor de handhaving van de huidige maatregelen blijft dan ook staan op 14 januari.

De komende tijd zal moeten blijken of met het aantal besmettingen ook het aantal ziekenhuisopnames weer verder gaat oplopen. Maar bij de besluitvorming zal volgens De Jonge ook meewegen hoeveel mensen tegen die tijd een boosterprik hebben gehaald om beter beschermd te zijn tegen de omikronvariant.

Hugo de Jonge bekommert zich straks om huizen

Als coronaminister is Hugo de Jonge nu ruim een jaar lang bezig met het beleid rond vaccineren tegen corona. Op 6 januari werd de eerste prik in Nederland gezet. Nu het volgende kabinet Rutte IV is vormgegeven en op 10 januari wordt gepresenteerd, zit zijn klus er bijna op. De Jonge vertrekt naar het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (die bestond in kabinet Rutte III niet). Als minister moet hij het bouwen van huizen op gang krijgen.

Scholen na kerstvakantie weer open, maar niet het hele onderwijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hugo de Jonge kort voor vertrek: ‘Boosterprik gaat snel, maar te weinig mensen gaan’
Sluiten