Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 3 jan 2022

Jeugd mag weer langer buiten sporten: ‘Dat is een mooie eerste stap’

De ruimte voor de jeugd om buiten te sporten wordt verruimd. Het demissionaire kabinet heeft besloten dat jongeren tot en met 17 jaar vanaf 11 januari tot 20.00 uur op de velden actief mogen zijn. Sportkoepel NOC*NSF is blij, want veel meer trainingen zijn nu mogelijk.

Op dit moment mogen jongeren tot 17.00 uur buiten sporten, waardoor de mogelijkheden om te trainen uiterst beperkt zijn. Veel bonden, onder meer de KNVB, besloten daarop de competities voor met name prestatiegerichte elftallen ook stil te leggen.

Senioren sporten straks nog niet

Voor senioren gelden de nieuwe regels voor het buiten sporten nog niet. Dat zal mogelijk inhouden dat veel competities bij de amateurs begin februari nog niet kunnen worden hervat, omdat iedereen vanaf 18 jaar vooralsnog niet voluit kan trainen. De meeste bonden willen dat spelers zich ten minste twee weken kunnen voorbereiden voordat ze het seizoen weer hervatten.

Sportkoepel NOC*NSF had er eerder op aangedrongen de mogelijkheden om buiten te sporten voor iedereen te verruimen. Aan die wens is vooralsnog slechts ten dele tegemoetgekomen. Binnensportlocaties zijn al enige tijd helemaal gesloten. Wel mogen er zwemlessen worden gegeven.

Topsportcompetities zoals de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie in het betaalde voetbal mogen wel doorgaan, maar dan zonder publiek.

‘School en sporten, een mooie impuls’

Het eerdergenoemde NOC*NSF is ondanks het seniorennieuws uitermate verheugd dat de mogelijkheden voor de jeugd om dagelijks te sporten vanaf 11 januari zijn verruimd. „Dit is een hele mooie eerste stap”, zegt algemeen directeur Marc van den Tweel. Hij spreekt ook van een logische ingreep.

„De kinderen kunnen weer naar school, wat op de eerste plaats al heel belangrijk is”, vervolgt hij. „Dat ze dan ook weer meer kunnen sporten, is een mooie impuls. Ik denk dat deze twee verruimingen ook samengaan. School en sport zijn communicerende vaten.”

Liever meer verruimingen, maar ja

Volgens Van den Tweel kan de verruiming van enkele uren al tot heel veel meer beweging bij kinderen leiden. „Er kunnen veel meer trainingen worden ingepland nu. Ik heb ook de indruk dat de regering het belang van sport voor de maatschappij en de gezondheid veel meer benadrukt. Bovendien heeft de Tweede Kamer in een motie gevraagd sport als essentiële sector te benoemen. Heel bemoedigend allemaal.”

Vanzelfsprekend had de topman van de sportkoepel graag nog meer verruimingen gezien. „Maar in alle realiteit konden we dat nu nog niet verwachten. Wat nu is gebeurd, ligt in de lijn met wat we hadden voorzien. Natuurlijk hopen we dat de volgende stap meer mogelijkheden biedt aan de groep van boven de achttien en aan de binnensporten. Daar kijken we naar uit.”

Eerste tieners mogen een afspraak voor de boosterprik maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jeugd mag weer langer buiten sporten: ‘Dat is een mooie eerste stap’
Sluiten