Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 13 jan 2022

Overal schieten coronacijfers omhoog, Nederland weer donkerrood

Overal in Nederland stijgt het aantal nieuwe coronacijfers razendsnel, wat meteen te zien is op de wekelijkse kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Vorige week was in een paar provincies nog een lichte daling te zien, maar dit is voorlopig verleden tijd. Het hele land zal weer donkerrood kleuren, voor de negende week op rij. Dit is het hoogste waarschuwingsniveau dat het ECDC heeft.

Noord-Holland is opnieuw de grootste brandhaard. In de provincie zijn in de afgelopen twee kalenderweken meer dan 59.000 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2057 nieuwe gevallen op elke 100.000 mensen, een toename van bijna 63 procent ten opzichte van een week geleden. In Amsterdam zelf steeg het aantal gevallen met bijna 87 procent. Op elke 38 inwoners van de hoofdstad is er één besmet.

Coronacijfers per provincie

Achter Noord-Holland staat de provincie Utrecht. Daar zijn in de afgelopen twee weken 1771 op elke 100.000 inwoners positief getest. Daarna volgen Zuid-Holland (1693), Flevoland (1603), Noord-Brabant (1550), Overijssel (1438), Groningen (1424), Zeeland (1373), Gelderland (1319), Friesland (1308), Drenthe (1266) en tot slot Limburg (1179). Tot voor kort was Limburg nog de grootste brandhaard.

De Europese coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de dienst waarbij onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van 27 december tot en met 9 januari.

Nederland kleurt donkerrood, morgen persconferentie

De kaart van het ECDC heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Spanje en Denemarken zijn momenteel het zwaarst getroffen.

Het Outbreak Management Team (OMT) kwam gisteren weer bij elkaar na een nieuwe recordhoogte aan besmettingen. Het team van experts komt met een advies voor de overheid omtrent de lockdown, die tot 14 januari duurt. Morgenavond is de nieuwe persconferentie, waarin we antwoord zullen krijgen op de volgende vraag: blijven we langer in deze lockdown zitten, of zijn we vanaf zaterdag 15 januari weer iets vrijer?

ECDC: ‘Extra maatregelen en boosterprik nodig om coronahaard tijdens kerst te voorkomen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Overal schieten coronacijfers omhoog, Nederland weer donkerrood
Sluiten