Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 11 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Op weg naar de persconferentie roepen winkels en horeca op: ‘Doe Nederland weer open’

Binnenkort staat er weer een persconferentie op de planning. In aanloop daar naartoe roepen winkeliers en horecaondernemers het kabinet op om Nederland weer ‘open’ te gooien. Winkeliersverenigingen INretail en Raad Nederlandse Detailhandel (RND) willen dat het nieuwe kabinet het weer mogelijk maakt dat winkels opengaan.

Nederland zou van de „pauzestand” moeten, meent INretail bijvoorbeeld. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) herhaalt dat het land weer open moet en roept op Nederland „uit de sluimerstand” te halen.

‘Winkels en horeca weer open’

INretail denkt dat „iedereen zijn leven terug wil”. Dat is volgens een woordvoerder „heel goed mogelijk als iedereen zich aan de regels houdt”. „We moeten naar een systeem waarbij winkels en de maatschappij kunnen blijven draaien.” Dat systeem zou wat de zegsman betreft moeten bestaan uit een maximaal aantal bezoekers per vierkante meter winkel, wat zou kunnen verschillen al naar gelang de situatie rond corona. „Aan die knop moeten we gaan draaien. Daarover willen we in overleg met het ministerie van Economische Zaken.”

Ben jij het (ook) niet eens met de maatregelen van voormalig coronaminister Hugo de Jonge? Met dit spel test je of jij het beter zou kunnen.

‘Schaf lockdown af’

Volgens Eus Peters, de voorzitter van RND, zijn winkels van groot belang in het dagelijks leven. „De winkelstraat vormt het hart van een stad, dorp of wijk en winkelen zorgt voor sociale cohesie. We willen met het nieuwe kabinet aan de slag om daaraan te werken.” Ook zegt hij dat de kans op een coronabesmetting in een winkel klein is, daarom zouden winkels gewoon open kunnen. „Ik hoop dat het nieuwe kabinet dat ook ziet.” Bovendien hoopt hij dat het kabinet in de persconferentie aankondigt dat winkels een ruimere openingstijd krijgen dan voor de harde lockdown. Dan kunnen consumenten hun aankopen juist beter spreiden. Anders komt mogelijk hetzelfde aantal mensen in minder tijd.

KHN is al langer van mening dat de horeca veilig open kan. De brancheorganisatie heeft daarvoor zelfs een plan opgesteld. Ook nu houdt de organisatie het kabinet voor: „Kijk naar wat er wél kan”. Verder zou het kabinet „het economische en sociaal-maatschappelijk belang van de horecasector” moeten meewegen in de beslissingen en niet alleen maar naar coronabesmettingen en ziekenhuisbezetting moeten kijken.

Wanneer is de persconferentie?

Gisteren was de eerste ministerraad van het nieuwe kabinet, waar de bewindslieden uiteraard corona en de maatregelen bespraken. Daarom werd in eerste instantie de persconferentie vanavond, 11 januari, verwacht. Maar de nieuwste geluiden zijn dat de persconferentie pas op 14 januari op de planning staat. Dat is ook de datum waarop de huidige lockdown ‘afloopt’. Het OMT waarschuwde eerder al dat we tot eind januari geen grote versoepelingen hoeven te verwachten. Ondernemers waren in ieder geval flink boos om de publieke optredens van het OMT.

De Spaarrekening van Lizzy (24): ‘Als ik mezelf vergelijk met anderen, ben ik content’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.