Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 17 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Coronabesmettingen naar recordhoogte, druk op ziekenhuizen valt weer mee

Opnieuw heeft een recordaantal mensen in Nederland positief getest en dus een coronabesmetting opgelopen. In de ziekenhuizen in het land liggen iets meer coronapatiënten. De instroom van nieuwe zieken was de afgelopen dag in vergelijking met eerdere dagen echter laag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde tussen gister- en vanmorgen 42.472 gevallen. Dat zijn er weer aanzienlijk meer dan een dag eerder. Gisteren werden meer dan 36.000 besmettingen gemeld. Toen was ook al sprake van het hoogste aantal in een etmaal sinds de uitbraak van het virus in Nederland. Sinds de omikronvariant zijn intrede deed, lopen de besmettingscijfers snel op.

Kabinet houdt rekening met nog meer coronabesmettingen

Het kabinet houdt rekening met een verdere toename van coronabesmettingen door de versoepeling van diverse maatregelen. Tegenover de hogere besmettelijkheid van omikron staat dat deze variant mensen doorgaans minder ziek maakt. De kans op een ziekenhuisopname is volgens onderzoeken die tot nu toe zijn verschenen een stuk kleiner dan met de deltavariant die hiervoor dominant was. Het RIVM kreeg drie meldingen over sterfgevallen die aan corona zijn gerelateerd. Dat waren er zondag zeven.

Stand van zaken in de ziekenhuizen

Het aantal opgenomen patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag gedaald tot het laagste niveau in één maand. Op de verpleegafdelingen werden afgelopen etmaal 82 patiënten met corona binnengebracht en op de intensive cares ging het om 11 nieuwe opnames. Omdat in verhouding weinig mensen het ziekenhuis genezen hebben verlaten of overleden, stegen het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen wel.

In totaal liggen er nog 1239 mensen met coronabesmettingen in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er wel 22 meer dan gisteren, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de ic’s liggen nu 316 coronapatiënten, 5 meer dan een dag eerder. Dat is de eerste toename in twee weken. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal ook iets toe, met 17 tot 923.

Onderzoeksteam Marion Koopmans vreest voor nieuwe virusdreiging door muggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Coronabesmettingen naar recordhoogte, druk op ziekenhuizen valt weer mee
Sluiten