Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 15 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Veel steun voor bedreigde Marion Koopmans met #IkStaAchterKoopmans

Veel mensen zijn achter de bedreigde viroloog Marion Koopmans gaan staan, figuurlijk dan. De hashtag #IkStaAchterKoopmans was gisteravond en vanmorgen trending.

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans deelde deze week een dreigmail op Twitter. Zij zegt een discussie te willen aanzwengelen over de „grenzeloosheid” van wat er allemaal gezegd wordt. Dit was haar tweet:

Marion Koopmans is er wel klaar mee

Koopmans noemde de afzender, ene ‘D.P.’, en zegt dat ze de verwensingen aan haar adres als het om haar werk in verband met het coronavirus gaat behoorlijk zat is. „ Zullen we van dit soort zaken komend jaar echt werk gaan maken? Ik ben er wel klaar mee, eigenlijk”, zo sloot ze haar tweet. Marion Koopmans richtte haar bericht onder meer aan het Openbaar Ministerie.

„Je krijgt ze aan de lopende band, dit was extreem”, zei Rotterdamse hoogleraar Koopmans in het NOS Radio 1 Journaal. „Ik dacht: laat ik zo’n bericht eens delen. Wat mensen zeggen is echt bizar.”

Ook Sigrid Kaag van D66 kwam met een bericht. Zij ontving een bepaald niet aardige kerstkaart.

Twitteraars nu klaar met bedreigers

Waar verschillende Nederlanders blijkbaar klaar zijn met Marion Koopmans en denken haar daarom te ‘mogen’ bedreigen, daar zijn veel twitteraars helemaal klaar met mensen die (haar) maar verschrikkelijke berichten blijven sturen. Vanmorgen stond de teller als het om de hashtag #IkStaAchterKoopmans gaat op drieduizend. Vaak wordt ook ‘wij zijn met meer’ gedeeld. Nu is drieduizend bepaald geen meerderheid. Echter, er bestaat natuurlijk ook de gemiddelde Nederlander waarbij een bedreiging nooit in het hoofd zou opkomen. En die zich sowieso niet op sociale media uit laat. Hier ziet je enkele steunbetuigingen aan Marion Koopmans.

https://twitter.com/annoula0912/status/1471053143244947462

https://twitter.com/JRienke/status/1471047426328997888

Marion Koopmans is dankbaar

De bedreigde viroloog heeft zich vanmorgen weer over het onderwerp uitgelaten. Zij tweette deze keer: „Overstelpende reacties op mijn ‘kerstwens-tweet’, dank daarvoor! En veel berichten van mensen die in hetzelfde schuitje zitten.”

Zelfs Anthony Fauci reageert

„De wereldwijd zeer gewaardeerde viroloog Marion Koopmans zou beveiliging moeten krijgen.” Dat zegt Anthony Fauci, de medische topadviseur van de Amerikaanse regering, die op de ‘zaak Koopmans’ heeft gereageerd. Hij deed dat in een interview met Nieuwsuur.

„Ze zou beveiliging moeten krijgen omwille van haar eigen gezondheid en veiligheid, want ze mag dit werkveld niet verlaten”, stelt Fauci over Koopmans. „Ze moet blijven doen wat ze doet want ze is een zeer gewaardeerd lid van de medische gemeenschap in Nederland en wereldwijd.”

Persconferentie zorgt voor hilariteit bij kijkers, want wat is toch die ‘twijfeltelefoon’?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.