Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 31 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Meer ministers bekend: Dennis Wiersma, Rob Jetten en volgt Ernst Kuipers Hugo de Jonge op?

Nog even en dan presenteert het nieuwe kabinet zich op het bordes. De portefeuilles zijn inmiddels verdeeld en de namen van de nieuwe ministers en staatssecretarissen druppelen binnen. Sigrid Kaag, Dennis Wiersma en Rob Jetten hebben definitief een ministerschap te pakken. En volgt Ernst Kuipers dan toch Hugo de Jonge op?

De naam Sigrid Kaag is definitief verbonden aan de nieuwe minister van Financiën. Ook mag zij zichzelf  vicepremier noemen. Zij wordt de eerste vrouwelijke minister van Financiën. CDA-leider Wopke Hoekstra heeft zijn positie overgedragen aan Kaag. Waar hij terechtkomt is nog niet officieel bekend. Hoewel geluiden klinken voor minister Buitenlandse Zaken, schrijft RTL Nieuws.

Ernst Kuipers op stoel van Hugo de Jonge

De ministernamen rollen stuk voor stuk Den Haag uit. Hoewel Hugo de Jonge (CDA) zijn positie als minister van Volksgezondheid overdraagt aan iemand anders, blijft hij minister. Hij wordt de nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Coronadeskundige Ernst Kuipers lijkt de positie van Hugo de Jonge te krijgen. Hij is de beoogde minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Over D66’er Rob Jetten klonken ook al ministergeluiden. Hoewel men eerst dacht dat hij bij Defensie zou plaatsnemen, blijkt Jetten minister van Klimaat en Energie te worden. Daarmee verlaat hij de Tweede Kamer en krijgt hij een plekje in het kabinet. De post van Defensie is vergeven aan Kasja Ollongeren, die we kennen van de Omtzigtgate. Wetenschapper Robbert Dijkgraaf (D66), die je wellicht kent van De Wereld Draait Door, wordt minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.

https://twitter.com/gaat_door/status/1473947645416718337

Ministers VVD en CU

Carola Schouten (CU) wordt minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Ook twee nieuwe CU-gezichten krijgen een ministerstoel. Henk Staghouwer (CU) wordt minister voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. En Maarten van Ooijen (CU) wordt staatssecretaris Jeugd en Preventie.

De VVD levert naast de premier nog zeven ministers. Dennis Wiersma wordt minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Christianne van der Wal wordt minister voor Natuur en Stikstof. Verder lijkt Micky Adriaansens minister van Economische Zaken te worden. Dilan Yeşilgöz-Zegerius wordt in het nieuwe kabinet minister van Justitie en Veiligheid en neemt het stokje over van Ferd Grapperhaus. Mark Harbers wordt minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Nieuwe gezichten vanuit de VVD zijn europarlementariër Liesje Schreinemacher als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en zorgbestuurder Conny Helder, die minister voor Langdurige Zorg wordt.

Officiële bekendmaking ministers en staatsecretarissen

Ook zijn meerdere staatssecretarissen bekend. Zo klinken de namen van Eric van den Burg (Asiel en Migratie), Christophe van der Maat (Defensie) en Aukje de Vries (Financiën).

2 januari volgt de officiële bekendmaking van de nieuwe ministers en staatsecretarissen. De kandidaten voor die titels komen maandag 3 tot en met donderdag 6 januari bij elkaar. De beëdiging van het nieuwe kabinet wordt maandag 10 januari verwacht.

De Jonge en ministerie wisten al veel eerder van ‘vergeten’ bijlage over 2G-advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.