Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 2 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Beëdiging kabinet Schoof: ken jij alle ministers eigenlijk al?

Als je het antwoord op ‘ken je de nieuwe ministers uit kabinet Schoof al?’ schuldig moet blijven: we nemen het je echt niet kwalijk. Vanmorgen zijn premier Dick Schoof en zijn mensen gepresenteerd ‘op het bordes’ en daarna… moeten zij aan de slag. Wie is wie?

Ruim zeven maanden na de verkiezingen treedt kabinet Schoof vandaag aan. Koning Willem-Alexander beëdigt de ministers en staatssecretarissen op paleis Huis ten Bosch. Daar staan de ministers van het nieuwe kabinet ook op het bordes. De kabinetsploeg komt vanmiddag direct bijeen voor een ministerraad en zal de komende weken aan de slag moeten. De bewindslieden zullen de afspraken tussen PVV, VVD, NSC en BBB moeten invullen in een regeerakkoord.

Geert Wilders, Dilan Yesilgöz, Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas kwamen in mei tot deze plannen.

Sleutels van het Torentje in binnenzak Dick Schoof

Op de verschillende ministeries worden portefeuilles overgedragen aan de nieuwe bewindspersonen. Voor drie ministers geldt dat ze straks een heel nieuw ministerie zullen leiden. De meest opvallende overdracht is die van de spreekwoordelijke sleutels van het Torentje aan Dick Schoof, de nieuwe premier. Demissionair minister-president Mark Rutte, die zondag op tv een afscheidsspeech hield, zwaait dan echt af.

De ministers in kabinet Schoof

Minister van Binnenlandse Zaken

Judith Uitermark (52)

Lid van NSC (en lid Tweede Kamer). Daarvoor was Uitermark strafrechter / landelijk coördinator mediation in strafzaken.

Ministerie van Klimaat en Groene Groei

Sophie Hermans (43)

Lid van de VVD, sinds 2017 in de Tweede Kamer en in kabinet Rutte IV fractievoorzitter. Was eerder politiek assistent van minister Blok en premier Rutte.

Ministerie van Financiën

Eelco Heijnen (43)

Lid van de VVD en Tweede Kamer (2021). Was op het ministerie waaraan hij nu aan het hoofd staat in kabinet Schoof eerder beleidsadviseur.

Ministerie van Justitie en Veiligheid

David van Weel (47)

VVD’er, maar een nieuw gezicht in de politiek. Komt van de NAVO in Brussel, waar hij de rechterhand van topman Jens Stoltenberg was.

Ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp

Reinette Klever (56)

De bedrijfseconoom zat voor de PVV in de Tweede Kamer (2012-2017). Vorig jaar werd zij presentator van Ongehoord Nieuws en is ook bestuurslid van omroep Ongehoord Nederland.

Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

Mona Keijzer (55)

Lid van BBB en was beoogd premierkandidaat. De Volendamse was in kabinet Rutte III staatssecretaris van Economische Zaken, toen nog namens het CDA.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Caspar Veldkamp (60)

Jarenlang CDA’er, maar sinds de verkiezingen lid van Pieter Omtzigts NSC. Was namens Nederland ambassadeur in Israël en Griekenland en als laatste, voor hij in de Tweede Kamer kwam, bewindvoerder bij de Europese bank in Londen.

Ministerie van Defensie

Ruben Brekelmans (37)

Debatteerde namens de VVD in de Tweede Kamer (2021) over de oorlog in Oekraïne. Was eerder ambtenaar en politiek assistent van staatssecretaris Harbers van Justitie.

Ministerie van Economische Zaken

Dirk Beljaarts (46)

Treedt in kabinet Schoof aan namens de PVV. Was hiervoor algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselzekerheid en Natuur

Femke Wiersma (39)

BBB’er die voor kabinet Schoof namens de partij van Caroline van der Plas gedeputeerde Landbouw was in de provincie Friesland. Deed in 2010 mee aan tv-programma Boer Zoekt Vrouw.

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Barry Madlener (56)

PVV’er van het eerste uur. Zit al in 2006 in de Tweede Kamer en tussendoor ook vier jaar in het Europees Parlement. Was ooit makelaar.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Eppo Bruins (54)

Was tot 2021 Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie, maar stapt als NSC’er in kabinet Schoof. Is voorzitter van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI).

Ministerie van Asiel en Migratie

Marjolein Faber (64)

Zat namens de PVV twaalf jaar in de Eerste Kamer en was daarin ook fractievoorzitter. Was namens de partij van Geert Wilders ook Statenlid in de provincie Gelderland.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Eddy van Hijum (52)

Stapt namens NSC in kabinet Schoof. Was Tweede Kamerlid van het CDA (2003 – 2014), daarna gedeputeerde in de provincie Overijssel.

Ministerie van Volksgezondheid

Fleur Agema (47)

Met Mona Keijzer ongetwijfeld het bekendste gezicht in kabinet Schoof. Zit al achttien jaar namens de PVV in Tweede Kamer en staat bekend om haar vasthoudendheid op het terrein waarover zij nu de ministersscepter zwaait.

Onderwijs vreest nieuw kabinet: ‘Bezuinigingen en boetes ondoordacht’

De Spaarrekening van Sandeep: ‘Ik heb 431.000 euro aan crypto’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties