Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 19 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Kort geding tegen Nederlandse staat vanwege plotselinge lockdown

Advocaat Bart Maes bereidt een kort geding voor over de plotselinge invoering van de lockdown. „Het wordt een kort geding tegen de algehele lockdown en het moment van aankondiging, een week voor kerst”, zegt de advocaat.

Maes verwacht dat de spoedprocedure tegen de Nederlandse staat al komende week dient bij de rechtbank in Den Haag. Hij noemt de plotselinge invoering van de lockdown ‘een klap in het gezicht’. „Het is een drama voor winkeliers, restauranthouders, hoteliers en studenten. Zij zitten nu in de rats. Ik kom op voor de belangen van deze ondernemers en jongeren.” Al tijdens de persconferentie van gisteravond werd Maes naar eigen zeggen benaderd door burgers, ondernemers en studenten.

Mogelijk dinsdag datum voor behandeling

Maes is vandaag al bezig met een concept van de dagvaarding. Morgen stuurt hij deze dagvaarding naar de rechtbank in Den Haag. Hij hoopt vervolgens op dinsdag een datum voor de behandeling van het kort geding te krijgen.

In de conceptdagvaarding voor het kort geding stelt Maes onder meer aan de orde dat grondrechten alleen tijdelijk mogen worden ingeperkt, maar dat de coronamaatregelen alsmaar voortduren. „Volgende keer komt er weer een nieuwe variant”, zegt hij daarover.

Ook kort geding vanwege coronapas

De advocaat voerde eerder een kort geding tegen de Nederlandse staat over de invoering van de coronatoegangspas, dat hij verloor. De rechter bepaalde op 6 oktober dat het coronatoegangsbewijs toegepast mag blijven worden. Net als bij eerdere kort gedingen nam de rechter daarbij als uitgangspunt dat hij zich terughoudend moet opstellen bij het beoordelen van nieuwe maatregelen. Alleen als er sprake zou zijn van onredelijk beleid of een gebrek aan wettelijke grondslag kan de rechter ingrijpen.

Tegen deze uitspraak komt nog een hoger beroep. Dat dient op 14 januari bij het hof in Den Haag. Ook loopt er nog een bodemprocedure over het coronatoegangsbewijs.

Dit betekent de lockdown vanaf woensdag voor reizigers vanuit niet-Schengenlanden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kort geding tegen Nederlandse staat vanwege plotselinge lockdown
Sluiten